Červená čočka s mrkví na vidličku
Suroviny
- 100 g Čočka červená
- 200 ml Voda pitná
- 30 ml Voda pitná
- 1 kávová lžička Majoránka
- 1 kávová lžička Máslo čerstvé
- 0.25 kávová lžička Sůl
- 1 ks Cibule
- 1 ks Bobkový list
- 2 ks Nové koření celé
- 1 ks Mrkev kořen
- 2 špetka Pepř černý mletý
- 2 stroužek Česnek
- 1 polévková lžíce Olej olivový
- 2 polévková lžíce Celer - nať
- 1.5 polévková lžíce Petržel kudrnka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 306 kcal
- Sacharidy 43 g
- Tuky 9 g
- Sodík 109 mg
- Bílkoviny 14 g
- Uhlovodany 37 g
- Cholesterol 6.6 mg
- Draslík 403.6 mg
- Vláknina 18044.5 mg
- Vitamín A 18044.5 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 8.5 mg
- Vitamín E 0 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 11.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Nejdříve si připravíme potřebné suroviny: přebranou červenou čočku promyjeme v sítu a necháme ji okapat. Očistíme mrkev, cibuli a 2 stroužky česneku. Mrkev nastrouháme a odložíme ji. Jeden stroužek česneku prolisujeme. Omytou petrželovou nať drobně pokrájíme a odložíme si ji na ozdobu.
-
2
V rendlíku na oleji zpěníme cibuli, pak k ní přidáme čočku, zalijeme ji vodou v poměru 1:2, přidáme bobkový list, nové koření, malou snítku celerových listů, 1 celý stroužek česneku, majoránku a čočku přivedeme k varu. Snížíme teplotu a pod poklicí čočku vaříme 10 minut. Pokud ji budeme vařit déle, bude z ní o chvíli kaše. Čočku pár minut před dovařením osolíme.
-
3
Mezitím, než se čočka uvaří, v druhém rendlíku na másle, za stálého míchání, krátce orestujeme mrkev. Poté k ní přilijeme 20-30ml vody a pod poklicí ji dusíme asi 5-7 minut.
-
4
Z uvařené čočky vyjmeme koření a česnek. Přimícháme do ní dušenou mrkev s prolisovaným stroužkem česneku, podle chuti ji dosolíme, opepříme, dáme do misek, ozdobíme petrželkou a podáváme.