Červená čočka s mrkví na vidličku

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 30 minut
Počet porcí: 2

Suroviny

  • 100 g Čočka červená
  • 200 ml Voda pitná
  • 30 ml Voda pitná
  • 1 kávová lžička Majoránka
  • 1 kávová lžička Máslo čerstvé
  • 0.25 kávová lžička Sůl
  • 1 ks Cibule
  • 1 ks Bobkový list
  • 2 ks Nové koření celé
  • 1 ks Mrkev kořen
  • 2 špetka Pepř černý mletý
  • 2 stroužek Česnek
  • 1 polévková lžíce Olej olivový
  • 2 polévková lžíce Celer - nať
  • 1.5 polévková lžíce Petržel kudrnka
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 306 kcal
  • Sacharidy 43 g
  • Tuky 9 g
  • Sodík 109 mg
  • Bílkoviny 14 g
  • Uhlovodany 37 g
  • Cholesterol 6.6 mg
  • Draslík 403.6 mg
  • Vláknina 18044.5 mg
  • Vitamín A 18044.5 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 8.5 mg
  • Vitamín E 0 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 11.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Nejdříve si připravíme potřebné suroviny: přebranou červenou čočku promyjeme v sítu a necháme ji okapat. Očistíme mrkev, cibuli a 2 stroužky česneku. Mrkev nastrouháme a odložíme ji. Jeden stroužek česneku prolisujeme. Omytou petrželovou nať drobně pokrájíme a odložíme si ji na ozdobu.

  • 2

    V rendlíku na oleji zpěníme cibuli, pak k ní přidáme čočku, zalijeme ji vodou v poměru 1:2, přidáme bobkový list, nové koření, malou snítku celerových listů, 1 celý stroužek česneku, majoránku a čočku přivedeme k varu. Snížíme teplotu a pod poklicí čočku vaříme 10 minut. Pokud ji budeme vařit déle, bude z ní o chvíli kaše. Čočku pár minut před dovařením osolíme.

  • 3

    Mezitím, než se čočka uvaří, v druhém rendlíku na másle, za stálého míchání, krátce orestujeme mrkev. Poté k ní přilijeme 20-30ml vody a pod poklicí ji dusíme asi 5-7 minut.

  • 4

    Z uvařené čočky vyjmeme koření a česnek. Přimícháme do ní dušenou mrkev s prolisovaným stroužkem česneku, podle chuti ji dosolíme, opepříme, dáme do misek, ozdobíme petrželkou a podáváme.

Komentáře k receptu