Vepřový kaldoun - hustá krémová polévka z vepřových žeber

Hodnocení 0x 1x
Čas přípravy: 230 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 150 g Celer bulvový
  • 100 g Máslo čerstvé
  • 60 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 200 g Mrkev kořen
  • 30 g Vepřový bok uzený
  • 100 g Nudle domácí
  • 150 g Petržel kořen
  • 20 g Špek
  • 2 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 1 ks Cibule
  • 2 ks Rohlíky bílé
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 2 špetka Sůl
  • 3 špetka Pepř černý mletý
  • 2 špetka Muškátový oříšek
  • 2.5 l Voda pitná
  • 1 dl Mléko polotučné
  • 1.2 dl Smetana 33% (šlehačka)
  • 1 kg Vepřová žebra
  • 1 polévková lžíce Petržel - nať
  • 4 polévková lžíce Mouka polohrubá
  • 2 polévková lžíce Pažitka
  • 1 polévková lžíce Pažitka
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 872 kcal
  • Sacharidy 29 g
  • Tuky 67 g
  • Sodík 623 mg
  • Bílkoviny 36 g
  • Uhlovodany 9 g
  • Cholesterol 262.8 mg
  • Draslík 692.1 mg
  • Vláknina 7519.3 mg
  • Vitamín A 7519.3 mg
  • Vitamín B6 0.8 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 40.3 mg
  • Vitamín E 0.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 23.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Vepřová žebra omyjeme a dáme do hrnce s 2,5 l vody, přivedeme k varu, poté snížíme teplotu a žebra vaříme tak, že voda bude jen mírně probublávat. Vaříme 3 hodiny.

  • 2

    Připravíme si zavářku - špekové knedlíčky s bylinkami: Špek (nejlépe domácí) a uzený prorostlý bůček nakrájíme na drobné kostičky. Omyjeme petrželku s pažitkou, vodu z bylinek setřepeme a drobně je pokrájíme.

  • 3

    Kostičky špeku rozpustíme v rendlíku a vysmažíme je na zlaté škvarky. Necháme je vychladnout. 2 rohlíky pokrájíme na kostky, dáme je do mísy a zalijeme mlékem. Poté k nim přidáme vychladlé škvarky i s omastkem, na malé kostičky pokrájený uzený bůček, polohrubou mouku (2 lžíce), vejce, sůl, pepř, muškátový oříšek a směs dobře promícháme. Necháme ji asi 10 minut odpočinout, poté ze směsi vytvoříme malé kulaté knedlíčky o průměru přibližně 3 cm, které obalíme v polohrubé mouce (2-lžíce).

  • 4

    Ještě očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel) a cibuli. Přibližně po 135 minutách vaření vepřových žeber, dáme do polévky všechnu zeleninu vcelku. Po 3 hodinách vaření polévku scedíme, maso ze žeber obereme a zeleninu nakrájíme na kousky.

  • 5

    Vývar znovu přivedeme k varu. V pánvi na rozehřátém másle usmažíme z hladké mouky světlou jíšku, kterou zahustíme vývar. Za občasného promíchání jíšku povaříme asi 5 minut. Poté vložíme do polévky špekové knedlíčky, domácí široké nudle, pokrájené maso, polévku dochutíme solí, pepřem a vaříme 7-8 minut.

  • 6

    Nakonec do polévky přimícháme našlehanou sladkou smetanu. Pažitku omyjeme a drobně pokrájíme. Kaldoun s nudlemi a knedlíčky rozlijeme do talířů, porce posypeme pažitkou a servírujeme.

Komentáře k receptu