Rýžový zeleninový nákyp

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 80 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 100 g Máslo čerstvé
  • 200 g Rýže loupaná
  • 100 g Sýr Ementál (Primátor)
  • 50 g Petržel - nať
  • 100 g Fazolové lusky zelené
  • 50 g Cibulka jarní
  • 500 ml Vývar zeleninový
  • 1 kávová lžička Paprika mletá sladká
  • 2 ks Mrkev kořen
  • 4 ks Vaječný bílek slepičí
  • 4 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 ks Paprika žlutá
  • 1 ks Paprika červená
  • 2 špetka Sůl
  • 2 špetka Pepř černý mletý
  • 3 polévková lžíce Olej olivový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 759 kcal
  • Sacharidy 64 g
  • Tuky 217 g
  • Sodík 793 mg
  • Bílkoviny 25 g
  • Uhlovodany 58 g
  • Cholesterol 425 mg
  • Draslík 574.8 mg
  • Vláknina 13931.5 mg
  • Vitamín A 13931.5 mg
  • Vitamín B6 0.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 90.7 mg
  • Vitamín E 2.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 32.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Papriky, mrkev a fazolky omyjeme, jarní cibulky oloupeme a pokrájíme na kolečka včetně natě. Papriky rozkrojíme na poloviny, odstraníme bílé žebroví a semínka, nakrájíme na kostičky, mrkev oškrábeme, krájíme na kostičky, fazolky na kousky o délce asi 3 centimetrů.

  • 2

    Do hrnce vlijeme olej, pokrájenou zeleninu na něm opečeme. Vsypeme rýži a opečeme ji, osolíme, opepříme, zalijeme vývarem. Počkáme, dokud nedojde k varu, poté přikryjeme a dusíme 20 minut při mírné teplotě. Vyklopíme obsah do mísy a necháme vychladnout.

  • 3

    Předehřejeme troubu na 200 ºC.

  • 4

    V misce utřeme máslo a žloutky, přidáme polovinu nastrouhaného sýra, nadrobno nasekanou petrželku. Zamícháme rýži se zeleninou, opepříme, osolíme, přidáme mletou papriku.

  • 5

    Ušleháme sníh z bílků, vmícháme do rýže.

  • 6

    Zapékací misku vyplníme hmotou, vložíme do trouby a pečeme 40 minut. Po 15 minutách pečení přidáme zbytek sýra.

Komentáře k receptu