Mrkvové lívanečky s teplými třešněmi a mraženou česnekovou pěnou
Suroviny
- 150 g Máslo čerstvé
- 120 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 300 g Mrkev kořen
- 100 g Třešně
- 80 g Cukr moučkový
- 150 g Cukr krystal
- 50 ml Mléko plnotučné
- 250 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 1 kávová lžička Olej olivový
- 0.5 kávová lžička Solamyl - bramborový škrob
- 6 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 ks Česnek
- 1 ks Vanilkový lusk
- 1 ks Kypřicí prášek do pečiva
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Kardamom
- 1 polévková lžíce Voda pitná
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 690 kcal
- Sacharidy 63 g
- Tuky 45 g
- Sodík 70 mg
- Bílkoviny 10 g
- Uhlovodany 42 g
- Cholesterol 487.8 mg
- Draslík 277 mg
- Vláknina 4806.3 mg
- Vitamín A 4806.3 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 279.9 mg
- Vitamín E 0.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 81.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Větší česnekovou paličku očistíme, přeřízneme tak, abychom stroužky rozpůlili ve středu, zlehka zakápneme olivovým olejem, zabalíme do alobalu, vložíme do pánve a necháme rozdusit cca 30 - 40 minut v troubě, předehřáté na 120 °C. Po změknutí vyjmeme, vybalíme a necháme vychladnout. Obě půlky mírně mezi prsty vymáčkneme, posypeme lžičkou moučkového cukru a lžící promačkáme přes jemné síto. Smícháme se smetanou a lžící mléka, přidáme celou vanilku, zbylý cukr, na plotně zahříváme do rozpuštění cukru. Ke konci vmícháme žloutky, rozšlehané s krupicovým cukrem, necháme vychladnout, poté vyšleháme tuhou pěnu. Krém po lžícíh vkládáme do výrobníku na zmrzlinu, tak připravíme mraženou pěnu.
-
2
Mezitím vypracujeme těsto na lívance: do mísy rozklepneme vejce, přilijeme zbytek mléka a přidáme změklé máslo. Kypřicí prášek promícháme se špetkou soli, lžící cukru a moukou. Očištěnou mrkvev najemno nastrouháme a v hustém plátěném ubrousku vymačkáme. Džus odložíme stranou, mrkev promícháme s mletým kardamomem, ochuceným mlékem a moukou. Důkladně promísíme, husté těsto necháme na teplém místě cca 20 minut odpočívat a kynout.
-
3
Na omáčku nasypeme do malého kastrůlku lžíci cukru, zahřejeme, přilijeme mrkvový džus, zmírníme teplotu a necháme redukovat. Zahustíme škrobem, rozmíchaným ve lžíci vody. Část omáčky odložíme na dozdobení, do zbylé přidáme rozpůlené třešně, krátce prohřejeme.
-
4
Lívanečky pečeme na pánvičce s rozpuštěným máslem po obou stranách do zlatova. Uchováme je teplé, nejlépe podáváme ihned. Na každý talíř urovnáme cca 4 lívance do středu. Okolo přelijeme omáčkou a doplníme teplými třešněmi. Dozdobíme vychlazenou pěnou a ihned servírujeme.