Mrkvové lívanečky s teplými třešněmi a mraženou česnekovou pěnou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 90 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 150 g Máslo čerstvé
  • 120 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 300 g Mrkev kořen
  • 100 g Třešně
  • 80 g Cukr moučkový
  • 150 g Cukr krystal
  • 50 ml Mléko plnotučné
  • 250 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 1 kávová lžička Olej olivový
  • 0.5 kávová lžička Solamyl - bramborový škrob
  • 6 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 1 ks Česnek
  • 1 ks Vanilkový lusk
  • 1 ks Kypřicí prášek do pečiva
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Kardamom
  • 1 polévková lžíce Voda pitná
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 690 kcal
  • Sacharidy 63 g
  • Tuky 45 g
  • Sodík 70 mg
  • Bílkoviny 10 g
  • Uhlovodany 42 g
  • Cholesterol 487.8 mg
  • Draslík 277 mg
  • Vláknina 4806.3 mg
  • Vitamín A 4806.3 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 279.9 mg
  • Vitamín E 0.9 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 81.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Větší česnekovou paličku očistíme, přeřízneme tak, abychom stroužky rozpůlili ve středu, zlehka zakápneme olivovým olejem, zabalíme do alobalu, vložíme do pánve a necháme rozdusit cca 30 - 40 minut v troubě, předehřáté na 120 °C. Po změknutí vyjmeme, vybalíme a necháme vychladnout. Obě půlky mírně mezi prsty vymáčkneme, posypeme lžičkou moučkového cukru a lžící promačkáme přes jemné síto. Smícháme se smetanou a lžící mléka, přidáme celou vanilku, zbylý cukr, na plotně zahříváme do rozpuštění cukru. Ke konci vmícháme žloutky, rozšlehané s krupicovým cukrem, necháme vychladnout, poté vyšleháme tuhou pěnu. Krém po lžícíh vkládáme do výrobníku na zmrzlinu, tak připravíme mraženou pěnu.

  • 2

    Mezitím vypracujeme těsto na lívance: do mísy rozklepneme vejce, přilijeme zbytek mléka a přidáme změklé máslo. Kypřicí prášek promícháme se špetkou soli, lžící cukru a moukou. Očištěnou mrkvev najemno nastrouháme a v hustém plátěném ubrousku vymačkáme. Džus odložíme stranou, mrkev promícháme s mletým kardamomem, ochuceným mlékem a moukou. Důkladně promísíme, husté těsto necháme na teplém místě cca 20 minut odpočívat a kynout.

  • 3

    Na omáčku nasypeme do malého kastrůlku lžíci cukru, zahřejeme, přilijeme mrkvový džus, zmírníme teplotu a necháme redukovat. Zahustíme škrobem, rozmíchaným ve lžíci vody. Část omáčky odložíme na dozdobení, do zbylé přidáme rozpůlené třešně, krátce prohřejeme.

  • 4

    Lívanečky pečeme na pánvičce s rozpuštěným máslem po obou stranách do zlatova. Uchováme je teplé, nejlépe podáváme ihned. Na každý talíř urovnáme cca 4 lívance do středu. Okolo přelijeme omáčkou a doplníme teplými třešněmi. Dozdobíme vychlazenou pěnou a ihned servírujeme.

Komentáře k receptu