Noky z brambor se sýrovou omáčkou

Hodnocení 0x 1x
Čas přípravy: 70 minut
Počet porcí: 2

Suroviny

  • 500 g Brambory
  • 100 g Sýr ovčí tvrdý - Pecorino
  • 125 g Mouka pšeničná hladká
  • 50 ml Mléko polotučné
  • 50 ml Smetana 12% (konzumní)
  • 1 ks Mrkev kořen
  • 1 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 hrst Petržel kudrnka
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 687 kcal
  • Sacharidy 85 g
  • Tuky 197 g
  • Sodík 149 mg
  • Bílkoviny 31 g
  • Uhlovodany 32 g
  • Cholesterol 197.6 mg
  • Draslík 1053.5 mg
  • Vláknina 17127.5 mg
  • Vitamín A 17127.5 mg
  • Vitamín B6 0.7 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 29.2 mg
  • Vitamín E 0.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 34.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Brambory dobře omyjeme a uvaříme ve slupce ve slané vodě. Uvařené necháme mírně vychladnout, oloupeme je, propasírujeme a necháme vychladnout úplně.

  • 2

    V misce smícháme podle chuti 1 žloutek se solí a pepřem a přidáme ho k bramborám. Potom postupně přisypáváme mouku a mícháme, až je těsto hladké a nelepí se.

  • 3

    Těsto rozválíme na pomoučené pracovní ploše na 1 cm silný plát a nakrájíme čtverečky o hraně 2-3 cm. Každý čtvereček vidličkou stiskneme, aby se na něm udělaly drážky a necháme je 15 minut uležet.

  • 4

    Připravíme si omáčku. Mrkev oškrábeme, omyjeme a nastrouháme najemno. Petrželku opláchneme vodou a nadrobno ji nasekáme.

  • 5

    Sýr nastrouháme a společně s mlékem a smetanou dáme do hrnce. Na mírném ohni za stálého míchání se sýr rozpustí, vaříme dokud omáčka nezačne houstnout, pak do ní přidáme nastrouhanou mrkev a nakrájenou petržel. Omáčku dochutíme pepřem a solí a důkladně promícháme.

  • 6

    Ve větším hrnci přivedeme k varu vodu a v ní necháme 4-5 minut vařit uleželé noky. Uvařené vyjmeme, necháme okapat, rozdělíme na talíře a polijeme sýrovou omáčkou.

Komentáře k receptu