Kari-zeleninová polévka

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 50 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 250 g Fazole bílé
  • 250 g Fazole červené
  • 5 g Kari koření
  • 1 g Sůl
  • 1 g Skořice mletá
  • 1 g Muškátový oříšek
  • 1 g Kurkuma
  • 1 g Zázvor mletý
  • 10 g Petržel - nať
  • 200 ml Smetana na vaření
  • 3 ks Mrkev kořen
  • 2 ks Cibule
  • 2 ks Brambory rané
  • 2 ks Cuketa
  • 2 stroužek Česnek
  • 1 l Vývar zeleninový
  • 4 polévková lžíce Olej rostlinný
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 797 kcal
  • Sacharidy 123 g
  • Tuky 18 g
  • Sodík 1269 mg
  • Bílkoviny 37 g
  • Uhlovodany 27 g
  • Cholesterol 4.5 mg
  • Draslík 498.7 mg
  • Vláknina 15660 mg
  • Vitamín A 15660 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 26.4 mg
  • Vitamín E 2.8 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 10.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Rostlinný olej rozpálíme v pánvi s vyššími stěnami. Přisypeme na něj kari koření. Dál vsypeme špetku mleté skořice, muškátového oříšku, kurkumy a zázvoru. Promícháme a osmahneme během jedné minuty.

  • 2

    Do pánve nyní postupně přidáváme na drobné kostičky o hraně asi 1 centimetru nakrájenou zeleninu: cibuli, brambory, cuketu a mrkev. Smažíme ještě 5 minut.

  • 3

    Obsah pánve potom přeložíme do většího hrnce a zalijeme předem připraveným zeleninovým vývarem. Jakmile polévka přijde k varu, ztlumíme ji a na mírnější teplotě vaříme po dobu 20 minut, aby zelenina byla úplně měkká. Do vývaru potom přidáme ještě bílé a červené fazole. Pokud nejsou konzervované, musíme je den předem namočit do vody, aby přes noc změkly. Směs ještě chvíli vaříme, potom ji odstavíme z plotny a nakonec do ní vmícháme smetanu. Dochutíme ještě kořením a na závěr posypeme petrželkou.

Komentáře k receptu