Zapečené brambory s mrkvovým pyré

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 90 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 650 g Brambory
  • 650 g Mrkev kořen
  • 150 g Smetana jihočeská zakysaná15%
  • 0.5 kávová lžička Pepř bílý
  • 1 ks Cibule
  • 2 l Voda pitná
  • 0.5 l Bujón zeleninový
  • 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 1 polévková lžíce Sůl
  • 0.5 polévková lžíce Kopr čerstvý
  • 1 polévková lžíce Hořčice
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 235 kcal
  • Sacharidy 24 g
  • Tuky 262 g
  • Sodík 364 mg
  • Bílkoviny 5 g
  • Uhlovodany 15 g
  • Cholesterol 12 mg
  • Draslík 475.6 mg
  • Vláknina 12569.7 mg
  • Vitamín A 12569.7 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 14 mg
  • Vitamín E 0 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 16.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Brambory ve slupce dobře omyjeme a dáme je do hrnce, zalijeme vodou a vaříme doměkka přibližně 20-25 minut (podle velikosti a druhu brambor). Pak uvařené brambory scedíme a trochu vychladlé oloupeme, dáme je do mísy, přidáme máslo, sůl a rozmačkáme je téměř na kaši, do které přimícháme omytý, drobně pokrájený kopr.

  • 2

    Mezitím, co se nám vaří brambory, očistíme a omyjeme mrkev s cibulí, pokrájíme ji na malé kousky, dáme do hrnce, zalijeme zeleninovým bujonem a při mírné teplotě vaříme doměkka přibližně 15-20 minut.

  • 3

    Mrkev s cibulí scedíme, ale zachytíme trochu vývaru a s 2 lžícemi vývaru rozmixujeme na pyré. V misce si vymícháme zakysanou smetanu s hořčicí, bílým pepřem a solí (2 špetky).

  • 4

    Do máslem vymazaného pekáče navrstvíme brambory, na brambory rozetřeme mrkvové pyré, které potřeme smetanovou směsí a dáme do předem vyhřáté trouby zapéct.

  • 5

    Pečeme při 180°C přibližně 30 minut dozlatova. Podáváme jako přílohu (k masu, klobásám..) nebo jako hlavní jídlo se zeleninovou oblohou.

Komentáře k receptu