Nákyp z vařené brokolice a květáku
Suroviny
- 500 g Brokolice
- 500 g Květák
- 50 g Máslo čerstvé
- 40 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 100 g Sýr Ementál (Primátor)
- 200 g Šunka dušená
- 250 ml Mléko polotučné
- 4 ks Vejce slepičí
- 2 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Muškátový oříšek
- 1 špetka Pepř bílý
- 2 l Voda pitná
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 491 kcal
- Sacharidy 27 g
- Tuky 30 g
- Sodík 296 mg
- Bílkoviny 32 g
- Uhlovodany 15 g
- Cholesterol 314.1 mg
- Draslík 847.8 mg
- Vláknina 12253.3 mg
- Vitamín A 12253.3 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 171.8 mg
- Vitamín E 1.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 17.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Brokolici a květák omyjeme a rozebereme na růžičky. Košťály nakrájíme na kostičky. Do hrnce vlijeme vodu, osolíme a oba druhy zeleniny v ní uvaříme. Slijeme vývar a dáme si ho stranou.
-
2
Brokolici a květák necháme na sítu okapat. Na kostičky nakrájíme šunku. Předehřejeme si troubu na 200°C.
-
3
V kastrolu rozehřejeme 40 g másla a na něm zpěníme mouku. Stále mícháme, přilijeme vývar z květáku a brokolice a mléko. Počkáme, dokud nepřijde k varu a několik minut omáčku vaříme. Pak ji odstavíme ze sporáku. Rozklepneme si vejce a do omáčky v mícháme žloutky, bílky si ponecháme stranou. Omáčku osolíme, opepříme a přidáme muškátový oříšek.
-
4
Zbytkem másla vymažeme formu na nákyp. Zaplníme ji vrstvami brokolice, květáku a šunky, jednotlivé vrstvy přitom střídáme.
-
5
Ušleháme sníh z bílků a zamícháme ho do omáčky. Zeleninu zalijeme omáčkou. Posypeme povrch strouhaným sýrem a formu vložíme do trouby. Zapékáme 30 minut.