Nákyp z vařené brokolice a květáku

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 65 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 500 g Brokolice
  • 500 g Květák
  • 50 g Máslo čerstvé
  • 40 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 100 g Sýr Ementál (Primátor)
  • 200 g Šunka dušená
  • 250 ml Mléko polotučné
  • 4 ks Vejce slepičí
  • 2 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 1 špetka Muškátový oříšek
  • 1 špetka Pepř bílý
  • 2 l Voda pitná
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 491 kcal
  • Sacharidy 27 g
  • Tuky 30 g
  • Sodík 296 mg
  • Bílkoviny 32 g
  • Uhlovodany 15 g
  • Cholesterol 314.1 mg
  • Draslík 847.8 mg
  • Vláknina 12253.3 mg
  • Vitamín A 12253.3 mg
  • Vitamín B6 0.5 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 171.8 mg
  • Vitamín E 1.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 17.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Brokolici a květák omyjeme a rozebereme na růžičky. Košťály nakrájíme na kostičky. Do hrnce vlijeme vodu, osolíme a oba druhy zeleniny v ní uvaříme. Slijeme vývar a dáme si ho stranou.

  • 2

    Brokolici a květák necháme na sítu okapat. Na kostičky nakrájíme šunku. Předehřejeme si troubu na 200°C.

  • 3

    V kastrolu rozehřejeme 40 g másla a na něm zpěníme mouku. Stále mícháme, přilijeme vývar z květáku a brokolice a mléko. Počkáme, dokud nepřijde k varu a několik minut omáčku vaříme. Pak ji odstavíme ze sporáku. Rozklepneme si vejce a do omáčky v mícháme žloutky, bílky si ponecháme stranou. Omáčku osolíme, opepříme a přidáme muškátový oříšek.

  • 4

    Zbytkem másla vymažeme formu na nákyp. Zaplníme ji vrstvami brokolice, květáku a šunky, jednotlivé vrstvy přitom střídáme.

  • 5

    Ušleháme sníh z bílků a zamícháme ho do omáčky. Zeleninu zalijeme omáčkou. Posypeme povrch strouhaným sýrem a formu vložíme do trouby. Zapékáme 30 minut.

Komentáře k receptu