Květák v těstíčku s květákovým pyré

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 95 minut
Počet porcí: 5

Suroviny

  • 100 g Brambory
  • 90 g Celer bulvový
  • 40 g Cibule
  • 65 g Máslo čerstvé
  • 70 g Máslo čerstvé
  • 240 g Mouka pšeničná hladká
  • 100 ml Mléko plnotučné
  • 100 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 140 ml Olej rostlinný
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 2 kávová lžička Ocet vinný
  • 3 ks Vejce slepičí
  • 3 ks Bobkový list
  • 3 l Voda pitná
  • 1.5 kg Květák
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 832 kcal
  • Sacharidy 56 g
  • Tuky 63 g
  • Sodík 335 mg
  • Bílkoviny 17 g
  • Uhlovodany 19 g
  • Cholesterol 203.6 mg
  • Draslík 1086.4 mg
  • Vláknina 14005.8 mg
  • Vitamín A 14005.8 mg
  • Vitamín B6 0.7 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 148.2 mg
  • Vitamín E 3.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 156.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Květák očistíme, opláchneme a vaříme v osolené vodě s bobkovým listem do poloměkka, poté scedíme (vodu odložíme). Uvařený květák necháme okapat. Vychladlý květák nakrájíme na 2 cm široké plátky (450 g květáku dáme stranou na pyré). Cibuli nakrájíme nahrubo, oloupaný celer a brambory nakrájíme na kostky.

  • 2

    Odložený květák nakrájíme na kostky. V rendlíku na polovině dávky másla zpěníme cibuli, přidáme květák, brambory a celer a zhruba 5 minut za častého míchání smažíme. Do směsi vlijeme mléko se smetanou a 400 ml vody z květáku a vaříme doměkka. Směs poté rozmixujeme dohladka, dochutíme octem a zašleháme zbylé máslo. Pyré nakonec propasírujeme.

  • 3

    Do misky vlijeme cca 400 ml vychladlé vody, v níž jsme vařili květák, do ní zašleháme mouku a vejce a vymícháme do hladkého těstíčka, v kterém obalujeme plátky květáku a smažíme v oleji s máslem z obou stran dozlatova.

  • 4

    Usmažený květák podáváme s horkým pyré.

Komentáře k receptu