Zapékaný květák s kukuřičnými lupínky
Suroviny
- 60 g Lupínky kukuřičné
- 375 ml Mléko odtučněné
- 0.5 kávová lžička Pepř černý celý
- 1 kávová lžička Hořčice kremžská
- 1 ks Květák
- 1.5 l Voda pitná
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 3 polévková lžíce Sýr Eidam cihla 30%
- 1 polévková lžíce Paprika mletá sladká
- 1.5 polévková lžíce Mouka kukuřičná
- 3 polévková lžíce Jogurt nízkotučný
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 260 kcal
- Sacharidy 32 g
- Tuky 11 g
- Sodík 246 mg
- Bílkoviny 12 g
- Uhlovodany 15 g
- Cholesterol 12.3 mg
- Draslík 793.2 mg
- Vláknina 12121.2 mg
- Vitamín A 12121.2 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 121.2 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 12.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Malý květák rozebereme na růžičky, nahrubo nastrouháme nízkotučný sýr Eidam, umeleme pepř a nahrubo nadrtíme kukuřičné lupínky.
-
2
Do vařící vody vložíme květákové růžičky a 15-20 minut je vaříme. Když změknou, dáme je okapat a odložíme. Dále připravíme omáčku. Do hrnce nalijeme mléko a na středním plameni ho zahříváme. Když začne vřít, vlijeme do něho kukuřičnou mouku rozmíchanou ve 3 lžících vody a za stálého míchání vše vaříme na středním plameni. Když omáčka zhoustne, odstavíme ji, vmícháme do ní jogurt smíchaný s hořčicí a podle chuti opepříme.
-
3
Do zapékací mísy nalijeme polovinu omáčky, do ní rozvrstvíme uvařený květák, který zalijeme zbytkem omáčky. Povrch posypeme kukuřičnými lupínky, nastrouhaným sýrem, zaprášíme paprikou a polijeme rozehřátým máslem. Mísu vložíme do trouby předehřáté na 180°C a při této teplotě nákyp pečeme 15-20 minut.
-
4
Když povrch dostane zlatohnědou barvu, vyjmeme nákyp z trouby, rozdělíme ho na talíře a servírujeme.