Zeleninová polévka s telecím hrudí
Suroviny
- 50 g Celer bulvový
- 250 g Celer bulvový
- 200 g Květák
- 100 g Mrkev kořen
- 100 g Mrkev kořen
- 250 g Pórek
- 200 g Telecí hruď
- 200 g Tuřín
- 50 g Petržel - nať
- 200 g Petržel kořen
- 2 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Kmín drcený
- 1 kávová lžička Libeček
- 9 kávová lžička Pepř 4 barev
- 1 ks Cibule
- 2 ks Bobkový list
- 4 ks Jalovec
- 2 špetka Muškátový oříšek
- 1 l Voda pitná
- 0.5 l Víno růžové
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 1 polévková lžíce Pažitka
- 1 polévková lžíce Olej slunečnicový
- 2 polévková lžíce Sůl mořská
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 645 kcal
- Sacharidy 52 g
- Tuky 147 g
- Sodík 2757 mg
- Bílkoviny 18 g
- Uhlovodany 49 g
- Cholesterol 65.5 mg
- Draslík 1161 mg
- Vláknina 34021.5 mg
- Vitamín A 34021.5 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 139.8 mg
- Vitamín E 1.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 36.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Omyjeme telecí hrudí, osušíme a nakrájíme na hranolky. Omytý květák rozdělíme na růžičky. Očištěnou a omytou mrkev, celer a petržel pokrájíme na nudličky. Pažitku omyjeme a drobně pokrájíme.
-
2
V hrnci na rozpáleném másle a oleji krátce orestujeme maso, přidáme k němu kořeněnou zeleninu a spolu vše krátce podusíme. Zalijeme 1 litrem zeleninového bujonu a pomalu vaříme 5 - 6 minut. Pak přidáme květákové růžičky a vaříme dalších 5 minut. Ochutíme solí, pepřem, drceným kmínem, čerstvě nastrouhaným muškátovým oříškem, posypeme pažitkou a podáváme.
-
3
Zeleninový bujon [30258]:
-
4
Všechnu zeleninu - tuřín (bílou řepu), mrkev, cibuli, celer, petržel kořen, a pórek očistíme, omyjeme a pokrájíme na kousky. 2 stonky petrželky natě (1 lžíce) a lístky libečku (1 lžička) svážeme.
-
5
V hrnci si rozpustíme máslo a vše osmažíme dorůžova.
-
6
Přilijeme 0.5 litru růžového vína a 1 litr vody. Přidáme 1 lžičku barevného pepře, 2 lžíce mořské soli, 4 ks jalovce, 2 bobkové listy,
-
7
svázanou nať a při mírné teplotě vaříme 90 minut.
-
8
Pak vývar scedíme přes husté síto, Z vychlazeného vývaru sejmeme tuk a získáme čistý bujon.
-
9
Případně dochutíme solí a pepřem.