Květákový salát s vlašskými ořechy

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 40 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 1 g Koriandr čerstvý
  • 50 g Ořechy vlašské
  • 8 g Sůl
  • 3 g Pepř černý mletý
  • 800 g Květák
  • 2 g Nakládaný zelený pepř
  • 80 ml Citronová šťáva
  • 40 ml Ocet kvasný lihový
  • 80 ml Vývar zeleninový
  • 160 ml Olej olivový
  • 0.5 kávová lžička Cukr krupice
  • 1 ks Cibule
  • 1 ks Bobkový list
  • 1 špetka Tymián sušený
  • 2 stroužek Česnek
  • 1 l Voda pitná
  • 2 dl Víno bílé
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 376 kcal
  • Sacharidy 14 g
  • Tuky 33 g
  • Sodík 629 mg
  • Bílkoviny 5 g
  • Uhlovodany 14 g
  • Cholesterol 0.2 mg
  • Draslík 532.4 mg
  • Vláknina 7763.8 mg
  • Vitamín A 7763.8 mg
  • Vitamín B6 0.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 73.2 mg
  • Vitamín E 0.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 1.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Červenou cibuli nakrájíme na kolečka a zalijeme polovinou citronové šťávy, přikryjeme a necháme odležet. Mezitím dobře opereme a očistíme květák, rozebereme ho na růžičky a vhodíme do vroucí vody s bobkovým listem. Vaříme asi 10 minut tak, aby úplně nezměkl. Po vyjmutí necháme okapat, ale vývar ponecháme.

  • 2

    Zbylou citronovou šťávu a víno necháme přejít varem v litru vody, přidáme 5g soli, koriandr, česnek, tymián a zelený pepř a vše povaříme ještě 5 minut a zcedíme.

  • 3

    Mezitím připravíme dresink: smícháme ocet a šťávu, kterou pustila cibule, 4 polévkové lžíce vývaru z květáku, cukr, pepř, sůl a nakonec po troškách olej. Metlou šleháme, dokud se vše nepropojí. V hlubší míse promícháme okapaný květák s cibulí, zalijeme vývarem z koření a nakonec přelijeme dresinkem. Na závěr posypeme nasekanými ořechy. Můžeme podávat vlažný nebo studený.

Komentáře k receptu