Kotlík z vařené cizrny
Suroviny
- 200 g Fazolové lusky zelené
- 250 g Cizrna
- 1 kávová lžička Petržel - nať
- 1 kávová lžička Máta
- 1 ks Cibule
- 2 ks Cuketa
- 1 ks Lilek
- 2 ks Rajčata
- 1 ks Paprika červená
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Nové koření mleté
- 1 špetka Pepř cayenský
- 1 špetka Skořice mletá
- 1 špetka Šafrán
- 1 špetka Koriandr mletý
- 2 stroužek Česnek
- 2 l Voda pitná
- 5 polévková lžíce Olej olivový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 211 kcal
- Sacharidy 25 g
- Tuky 12 g
- Sodík 88 mg
- Bílkoviny 7 g
- Uhlovodany 14 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 472.5 mg
- Vláknina 10076.4 mg
- Vitamín A 10076.4 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 41.4 mg
- Vitamín E 0.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do hrnce vlijeme 1,5 litru vody a cizrnu máčíme šest hodin. Poté ji vaříme do měkka 1,5 hodiny. Vodu slijeme a odložíme stranou, cizrnu necháme na sítu okapat.
-
2
Oloupeme cibuli i česnek, nasekáme na drobno, u lilku a cukety odkrojíme konec a nakrájíme na je kostky. Omyjeme papriku, rozpůlíme, odstraníme bílé žebroví a semínka. Ve vroucí vodě spaříme rajčata, oloupeme z nich slupku, rozkrájíme na čtvrtiny a odstraníme semínka. Fazole omyjeme, odkrojíme z nich oba konce, pokrájíme na kousky.
-
3
Do kastrolu vlijeme olej, rozpálíme ho, necháme na něm zesklovatět cibuli a česnek. Vmícháme zbytek zeleniny a cizrnu, kterou jsme nechali na sítu okapat. Opečeme na oleji, osolíme, opepříme a přidáme nové koření, skořici, koriandr. cayenský pepř, šafrán. Přilijeme 2 dl vody, kterou jsme si ponechali z vaření cizrny. Zakryjeme a vaříme 25 minut.
-
4
Přidáme nasekanou mátu a petrželku.