Cuketové zapečené pyré s vínovou omáčkou
Suroviny
- 80 g Cibule
- 300 g Cuketa
- 30 g Máslo čerstvé
- 60 g Ovesné vločky
- 0.5 kávová lžička Cukr krupice
- 0.5 kávová lžička Zázvor mletý
- 0.5 kávová lžička Pepř citronový
- 2 ks Vejce slepičí
- 2 špetka Sůl
- 2 špetka Muškátový oříšek
- 2 špetka Pepř bílý
- 2 stroužek Česnek
- 1.2 dl Mléko polotučné
- 2 dl Víno bílé
- 2.5 dl Voda pitná
- 2 dl Bujón zeleninový
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 3 polévková lžíce Smetana 16% (pochoutková)
- 1 polévková lžíce Kopr čerstvý
- 1 polévková lžíce Kerblík
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 332 kcal
- Sacharidy 21 g
- Tuky 20 g
- Sodík 194 mg
- Bílkoviny 9 g
- Uhlovodany 20 g
- Cholesterol 149.1 mg
- Draslík 465.7 mg
- Vláknina 5760.5 mg
- Vitamín A 5760.5 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 17.8 mg
- Vitamín E 1.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 28.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Omyté a oloupané cukety pokrájíme na kostky, vložíme do hrnce s 1/4 litrem vody a pomalu pod poklicí vaříme 10 - 15 minut. Potom vodu slijeme, ručním mixerem cuketu rozmixujeme na pyré. Do vychladlého pyré zašleháme žloutky. Přilijeme mléko, přidáme nasucho pražené ovesné vločky, promícháme. Omytý kerblík s koprem drobně pokrájíme. Oloupaný česnek prolisujeme. Bylinky, česnek, sůl, citrónový pepř, mletý zázvor a muškátový oříšek přidáme do pyré. Z bílků vyšleháme tuhý sníh, zapracujeme do pyré a směs promícháme. Malé zapékací misky vymažeme máslem (2 lžíce), naplníme cuketovým pyré a dáme do předehřáté trouby na 200°C péct. Pečeme do zlatova přibližně 20 - 25 minut.
-
2
Mezitím připravíme vínovou omáčku: cibuli oloupeme a pokrájíme nadrobno. V rendlíku rozpustíme máslo, na něm zpěníme cibuli, přilijeme zeleninový bujón, ve kterém cibuli povaříme 5 minut. Vlijeme bílé víno, pomalu vaříme do zhoustnutí, poté přimícháme zakysanou smetanu a vaříme pomalu dalších 5 minut. Podle chuti přidáme cukr, pepř a sůl.
-
3
Upečené cuketové pyré podáváme teplé s vínovou omáčkou.