Kuskus s červenou čočkou a sýrem
Suroviny
- 50 g Čočka jedlá
- 35 g Sýr Parmezán
- 80 g Kuskus
- 150 ml Voda pitná
- 130 ml Zeleninový bujón
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Majoránka čerstvá
- 1 ks Bobkový list
- 2 ks Nové koření celé
- 2 ks Cibule lahůdková
- 2 stroužek Česnek
- 1 polévková lžíce Olej olivový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 346 kcal
- Sacharidy 49 g
- Tuky 8 g
- Sodík 484 mg
- Bílkoviny 18 g
- Uhlovodany 49 g
- Cholesterol 11.9 mg
- Draslík 353.1 mg
- Vláknina 19639.1 mg
- Vitamín A 19639.1 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 2.8 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 3.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Očištěnou lahůdkovou cibulku pokrájíme nadrobno. 2 stroužky česneku očistíme, jeden dáme vařit k čočce, druhý utřeme a odložíme do misky.
-
2
Červenou přebranou čočku dáme do rendlíku, zalijeme ji vodou, přidáme bobkový list, nové koření, majoránku, 1 stroužek česneku a čočku uvaříme doměkka.
-
3
Přibližně v polovině vaření čočky v rendlíku na oleji, za stálého míchání, zpěníme pokrájenou cibulku. Rendlík odstavíme z plotny. Zpěněnou cibulku vyjmeme a na omastek nasypeme 80g kuskusu. Kuskus s omastkem důkladně promícháme, až se zrníčka obalí omastkem. Pak ho zalijeme 130ml horkého zeleninového bujónu a necháme ho pod poklicí 5 minut nabobtnat, pak ho dáme do mísy a vidličkou načechráme.
-
4
Z uvařené čočky vyjmeme koření s bobkovým listem, přimícháme k ní usmaženou cibulku, utřený stroužek česneku, čerstvě pomletý pepř a sůl.
-
5
Čočku v míse promícháme s horkým kuskusem, rozdělíme na 2 talíře, posypeme nastrouhaným sýrem a hned podáváme.