Slaninový koláč pochoutkový s cibulkou a šalvějí
Suroviny
- 180 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 700 g Cibule
- 75 g Anglická slanina
- 50 g Sýr Parmezán
- 2 g Sůl
- 2 g Pepř černý mletý
- 180 g Máslo čerstvé
- 180 g Máslo čerstvé
- 2 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
- 1 kávová lžička Šalvěj sušená
- 1 ks Vaječný žloutek slepičí
- 2 ks Vejce slepičí
- 4 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 2 polévková lžíce Cukr krystal
- 180 polévková lžíce Máslo čerstvé
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 7737 kcal
- Sacharidy 65 g
- Tuky 835 g
- Sodík 603 mg
- Bílkoviny 26 g
- Uhlovodany 26 g
- Cholesterol 1424.5 mg
- Draslík 463.2 mg
- Vláknina 9220 mg
- Vitamín A 9220 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 13 mg
- Vitamín E 0.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1091.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Příprava: Koláčovou formu vymažeme 1 lžící másla, na vyválení těsta si odložíme 4 lžíce mouky a troubu připravíme k předehřátí na 180°C.
-
2
Těsto: Do hlubší mísy prosijeme hlakou mouku s kypřícím práškem do pečiva. Moučnou směs zpracujeme se špetkou soli, 2 lžícemi cukru a se změklým máslem do hrudkovité konzistence. Pak sypkou směs zpracujeme se žloutkem do polotuhého těsta. Hotové koláčové těsto rozválíme na plát o několik centimetrů větší, něž je obvod koláčové formy, těstovým plátem vyložíme vymazanou koláčovou formu a těsto jemně prsty přitlačíme k vnitřním stěnám formy, aby získalo miskovitý tvar. Těsto na dně formy propícháme vidličkou, abychom těsto provzdušnili. Potom těsto v koláčové formě uložíme na 30 minut do chladničky odpočinout. Než těsto vychladne, připravíme náplň do koláče, kterou poté vyplníme miskovitou prophlubeň koláče a pečeme asi 30 minut v předehřáté troubě, dokud náplň koláče neztuhne a těsto koláče nezezlátne. Pečený koláč necháme vychladnout jen zčásti, abychom v koláči zachovali chuť sýra, roztaveného pečením, a poté teplý koláč servírujeme, rozkrájený na dílky, jako svačinu nebo pohoštění.
-
3
Náplň: Anglickou slaninu a cibuli nasekáme nadrobno, parmezán nastrouháme, celá vejce rozšleháme a rozmícháme v nich šalvěj. V pánvi na másle orestujeme nasekanou cibuli s kousky slaniny. Slaninu s cibulí restujeme za občasného míchání asi 25 minut. Do orestované slaniny vmícháme nastrouhaný sýr, rozšlehaná vejce se šalvějí a náplň ochutíme solí a pepřem.