Čichirtma, gruzínská polévka ze skopového masa
Suroviny
- 700 g Skopová plec
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Pepř černý celý
- 0.5 kávová lžička Koriandr mletý
- 1 kávová lžička Máta
- 1 ks Celer bulvový
- 4 ks Cibule
- 1 ks Citrony
- 4 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 ks Petržel kořen
- 1 špetka Skořice mletá
- 1 špetka Šafrán
- 2 l Voda pitná
- 1 polévková lžíce Celer - nať
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 2 polévková lžíce Kopr čerstvý
- 1 polévková lžíce Libeček
- 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 464 kcal
- Sacharidy 14 g
- Tuky 38 g
- Sodík 225 mg
- Bílkoviny 18 g
- Uhlovodany 14 g
- Cholesterol 254.8 mg
- Draslík 507.4 mg
- Vláknina 8791.1 mg
- Vitamín A 8791.1 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 57.4 mg
- Vitamín E 0.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 12.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Skopovou plec rozkrájíme na menší kousky a vaříme ve dvou litrech vody 1,5 - 2 hodiny, přibližně po hodině vaření přidáme k masu rozčtvrcený celer a jednu petržel. Téměř měkké maso vyndáme, na pánvi rozpustíme máslo, na něm necháme zesklovatět drobně pokrájenou cibuli a kousky masa rychle opečeme. Vývar scedíme, vložíme do něj opečené kousky masa bez cibulky, osolíme, přidáme celý pepř a maso dál vaříme.
-
2
Mezitím připravíme zátřepku: ve 100 ml vychlazeného vývaru rozšleháme lžíci mouky, přidáme opečenou cibulku, na níž jsme opékali maso a dobře zamícháme. V jiném hrnečku ušleháme žloutky s teplým vývarem a šťávou z jednoho citronu, nasekáme kopr, celerovou nať, petrželku, mátu i libeček.
-
3
Jakmile je maso měkké, vyndáme ho na talíř a do bujónu vlijeme zátřepku, důkladně zamícháme a necháme ještě 5 - 7 minut povařit. Poté polévku odstavíme z plotny, přidáme rozšlehaný žloutek, maso i nasekané zelené natě, špetku skořice, špetku šafránu, mletý koriandr, vše důkladně zamícháme, postavíme na mírný oheň a polévku ještě prohřejeme.
-
4
Čichirtmu podáváme s bílým pečivem.