Čichirtma, gruzínská polévka ze skopového masa

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 150 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 700 g Skopová plec
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Pepř černý celý
  • 0.5 kávová lžička Koriandr mletý
  • 1 kávová lžička Máta
  • 1 ks Celer bulvový
  • 4 ks Cibule
  • 1 ks Citrony
  • 4 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 ks Petržel kořen
  • 1 špetka Skořice mletá
  • 1 špetka Šafrán
  • 2 l Voda pitná
  • 1 polévková lžíce Celer - nať
  • 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 1 polévková lžíce Petržel - nať
  • 2 polévková lžíce Kopr čerstvý
  • 1 polévková lžíce Libeček
  • 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 464 kcal
  • Sacharidy 14 g
  • Tuky 38 g
  • Sodík 225 mg
  • Bílkoviny 18 g
  • Uhlovodany 14 g
  • Cholesterol 254.8 mg
  • Draslík 507.4 mg
  • Vláknina 8791.1 mg
  • Vitamín A 8791.1 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 57.4 mg
  • Vitamín E 0.9 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 12.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Skopovou plec rozkrájíme na menší kousky a vaříme ve dvou litrech vody 1,5 - 2 hodiny, přibližně po hodině vaření přidáme k masu rozčtvrcený celer a jednu petržel. Téměř měkké maso vyndáme, na pánvi rozpustíme máslo, na něm necháme zesklovatět drobně pokrájenou cibuli a kousky masa rychle opečeme. Vývar scedíme, vložíme do něj opečené kousky masa bez cibulky, osolíme, přidáme celý pepř a maso dál vaříme.

  • 2

    Mezitím připravíme zátřepku: ve 100 ml vychlazeného vývaru rozšleháme lžíci mouky, přidáme opečenou cibulku, na níž jsme opékali maso a dobře zamícháme. V jiném hrnečku ušleháme žloutky s teplým vývarem a šťávou z jednoho citronu, nasekáme kopr, celerovou nať, petrželku, mátu i libeček.

  • 3

    Jakmile je maso měkké, vyndáme ho na talíř a do bujónu vlijeme zátřepku, důkladně zamícháme a necháme ještě 5 - 7 minut povařit. Poté polévku odstavíme z plotny, přidáme rozšlehaný žloutek, maso i nasekané zelené natě, špetku skořice, špetku šafránu, mletý koriandr, vše důkladně zamícháme, postavíme na mírný oheň a polévku ještě prohřejeme.

  • 4

    Čichirtmu podáváme s bílým pečivem.

Komentáře k receptu