Vývar z více druhů zeleniny
Suroviny
- 50 g Petržel - nať
- 50 g Tymián čerstvý
- 0.5 ks Celer bulvový
- 1 ks Cibule
- 1 ks Kapusta hlávková
- 1 ks Mrkev kořen
- 1 ks Bobkový list
- 1 ks Hřebíček
- 1 ks Celer řapíkatý
- 6 ks Pepř černý celý
- 1 ks Petržel kořen
- 1 špetka Sůl
- 2.5 l Voda pitná
- 0.09 polévková lžíce Olej rostlinný
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 195 kcal
- Sacharidy 39 g
- Tuky 89 g
- Sodík 158 mg
- Bílkoviny 12 g
- Uhlovodany 36 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 1691.7 mg
- Vláknina 22139.7 mg
- Vitamín A 22139.7 mg
- Vitamín B6 0.8 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 396.9 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 10.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Cibuli neloupeme, jenom odřízneme kořínky a vršek a rozkrojíme na čtyři díly. Petržel, mrkev a celer jemně oškrábeme. Petržel a mrkve rozkrájíme na asi 1 centimetr silná kolečka, pokud jsou kořeny většího průměru, překrojíme ještě na čtvrt nebo polovinu kolečka. Celer rozkrájíme na plátky silné asi 1 centimetr a ty ještě na menší kousky. Pórek opláchneme, abychom odstranili nečistoty skryté mezi listy, a potom odřízneme spodek s kořínky a vrchní zvadlé zelené listy. Potom pórek podélně rozkrojíme a porcujeme na 1 centimetr silné poloviny kolečka. Z kapusty odebereme 3 listy a z řapíkatého celeru 2 řapíky. Obojí opláchneme a pak nakrájíme na kousky velké asi 1 krát 1 centimetr.
-
2
Připravíme větší hrnec, do něhož vlijeme olej a rozpálíme. Nasypeme na něj všechny kousky zeleniny a restujeme. Přidáme bokový list, kuličky pepře, hřebíček, nadrobno nasekanou nať petrželky a tymián. Kousky zeleniny musí začít vonět, ale nesmí zhnědnout. Pak přidáme špetku soli a vlijeme na zeleninu vodu.
-
3
Počkáme, až voda v hrnci začne vřít, a pak ztlumíme oheň. Přikryjeme hrnec poklicí a na mírném ohni vaříme 50 minut.
-
4
Jakmile je vývar hotový, připravíme husté sítko a slijeme ho přes něj, aby byl úplně čistý. Můžeme vývar použít jako základ pro omáčky. Z uvedeného množství ingrediencí se dá připravit asi 1 litr vývaru.