Fazole zapečené v rajčatové omáčce
Suroviny
- 500 g Rajčata
- 50 g Sýr Parmezán
- 450 g Fazole bílé sterilované
- 1 kávová lžička Cukr krupice
- 0.5 kávová lžička Tymián sušený
- 0.5 kávová lžička Oregano sušené
- 1 ks Cibule
- 1 ks Bobkový list
- 1 hrst Petržel kudrnka
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 stroužek Česnek
- 2 polévková lžíce Olej olivový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 497 kcal
- Sacharidy 68 g
- Tuky 14 g
- Sodík 544 mg
- Bílkoviny 28 g
- Uhlovodany 68 g
- Cholesterol 17 mg
- Draslík 1734.4 mg
- Vláknina 30259 mg
- Vitamín A 30259 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 37.1 mg
- Vitamín E 3.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 8.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Fazole scedíme, propláchneme pod studenou vodou a necháme v sítu okapat. Sýr nastrouháme.
-
2
Cibuli a česnek oloupeme a najemno nakrájíme. Rajčata nařízneme do kříže, spaříme horkou vodou oloupeme a nakrájíme na větší kousky.
-
3
V hrnci rozehřejeme lžíci oleje, osmahneme na něm nakrájenou cibuli, pak přidáme kousky rajčat a chvíli vše při stálém míchání smažíme. Rajčata rozmačkáme, přidáme česnek a bobkový list, oregano, tymián, cukr, pepř a sůl. Do hrnce přilijeme lžíci vody, vše promícháme, necháme přejít varem a pak na mírném ohni zvolna vaříme, až směs zhoustne. Během vaření občas zamícháme. Z omáčky pak vyjmeme bobkový list a dochutíme ji.
-
4
Záruvzdornou zapékací mísu vymažeme olejem, rozprostřeme do ní fazole, zalijeme je omáčkou a posypeme nastrouhaným sýrem. Fazole zapékáme přibližně 25 minut v troubě, předehřáté na 175 stupňů.
-
5
Zapečené fazole s rajčaty omáčce rozdělíme na servírovací talíře a podáváme posypané jemně nasekanou petrželkou. Vhodnou přílohou jsou bagety.