Houbová paštika s cibulí
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 528 kcal
- Sacharidy 40 g
- Tuky 30 g
- Sodík 397 mg
- Bílkoviny 28 g
- Uhlovodany 21 g
- Cholesterol 188.4 mg
- Draslík 942.9 mg
- Vláknina 12076 mg
- Vitamín A 12076 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 4.6 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 20 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Listové těsto necháme rozmrazit. Troubu rozehřejeme na 200°C. Římský hrnec opláchneme ve studené vodě. Houby řádně očistíme a velké nakrájíme na čtvrtiny, menší na polovinu, máslo necháme rozpěnit na pánvi, houby na něm podusíme přibližně 5 minut. Houby následně vyndáme z pánve a odložíme bokem. Bílky oddělíme od žloutků. Česnek s cibulí oloupeme a na jemno nasekáme.
-
2
Cibuli a česnek zamícháme společně s mletým masem, žloutky a nakrájenou petrželkou, směs důkladně promixujeme ručním mixérem. Houby smícháme s mletým masem, podle chuti ochutíme solí a pepřem. Z bílků ušleháme tuhý sníh, smícháme jej s masem.
-
3
Listové těsto vyválíme na pomoučněném válu tak, aby zaplnilo celý římský hrnec a aby zbyl ještě dostatek na zakrytí paštiky. Navlhčenou formu necháme okapat, na dno položíme první vrstvu těsta.
-
4
Do římského hrnce vložíme masovou směs. Na maso položíme další vrstvu těsta. Na okraje důkladně zatlačíme, aby se vrstvy spojily. Hrnec přiklopíme a pečeme v předehřáté troubě zhruba hodinu při teplotě 200°C.
-
5
Po vyjmutí necháme paštiku 5 minut zchladnout, posléze ji vyjmeme z formy a nakrájíme na silnější plátky.