Koláč s lilkem a cizrnou
Suroviny
- 100 g Rýže Basmati
- 400 g Cizrna konzervovaná
- 120 g Máslo čerstvé
- 0.5 kávová lžička Kmín římský
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Paprika mletá sladká
- 1 ks Lilek
- 1 ks Cibule
- 10 plátek Těsto filo
- 2.8 dl Vývar zeleninový
- 3 polévková lžíce Hrozinky
- 2 polévková lžíce Olej olivový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 525 kcal
- Sacharidy 43 g
- Tuky 85 g
- Sodík 931 mg
- Bílkoviny 10 g
- Uhlovodany 42 g
- Cholesterol 37.3 mg
- Draslík 462.7 mg
- Vláknina 16513.5 mg
- Vitamín A 16513.5 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 11.5 mg
- Vitamín E 0.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 35.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Rýži dobře omyjeme a necháme okapat. Hrozinky propláchneme v sítu a též je necháme okapat. Lilek omyjeme, oloupeme pokrájíme na kostky a osolíme ho (0,5 lžičky). Necháme ho "vypotit" 20 minut, pak lilek promyjeme v sítu pod tekoucí vodou a necháme okapat. Očistíme cibuli a drobně ji nakrájíme. Nakládanou cizrnu scedíme.
-
2
V hrnci si rozpálíme 2 lžíce oleje, na něm zpěníme cibuli ke které přimícháme lilek. Přidáme rýži, 0,5 lžičky červené papriky, kmín, promícháme, zalijeme 2,8 dl zeleninového vývaru, který přivedeme k varu. Pak snížíme teplotu a vaříme pod pokličkou pomalu přibližně 12-13 minut. Rýži odstavíme z plotny, přimícháme hrozinky a rýži necháme pod pokličkou dojít. Pak přimícháme cizrnu a sůl.
-
3
Rozehřejeme 120 g másla. Kulatou formu na koláč vytřeme rozehřátým máslem, na něj postupně položíme 6 plátků těsta Filo, každý plátek potřeme rozpuštěným máslem. Všechny okraje těsta budou u okraje směřovat vzhůru. Na poslední vrstvu položíme rýžovou směs a zakryjeme 4 plátky těsta Filo. Každý potřeme rozpuštěným máslem a okraje těsta opatrně zasuneme pod spodní těsto.
-
4
Pečeme v předehřáté troubě při 200°C 25 minut dozlatova. Koláč necháme chvíli vychladnout, pak ho nakrájíme a podáváme.