Ovarová polévka s kroupami

Hodnocení 0x 1x
Čas přípravy: 110 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 100 g Játra vepřová
  • 8 g Nové koření celé
  • 10 g Pepř černý celý
  • 80 g Vepřové srdce
  • 1.5 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 2 ks Cibule
  • 2 ks Bobkový list
  • 0.5 ks Vepřová hlava
  • 1 ks Vepřový jazyk
  • 1 ks Vepřová slezina
  • 2 stroužek Česnek
  • 2.5 l Voda pitná
  • 0.5 šálek Kroupy ječné
  • 0.5 polévková lžíce Majoránka
  • 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
  • 0.09 polévková lžíce Sádlo vepřové škvařené
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 532 kcal
  • Sacharidy 22 g
  • Tuky 28 g
  • Sodík 444 mg
  • Bílkoviny 45 g
  • Uhlovodany 7 g
  • Cholesterol 496.5 mg
  • Draslík 783.4 mg
  • Vláknina 7117.5 mg
  • Vitamín A 7117.5 mg
  • Vitamín B6 0.5 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 36.8 mg
  • Vitamín E 0.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 26.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Polovinu vepřové hlavy dobře očistíme, omyjeme a dáme do většího hrnce se studenou vodou. Přidáme omyté vepřové vnitřnosti: srdce, jazyk a kousek sleziny. Přidáme celou oloupanou cibuli, bobkové listy, celý pepř, nové koření a vaříme přibližně 60 minut. Přibližně po 45 minutách vaření přidáme do polévky omytá játra.

  • 2

    Dobře promyjeme kroupy, petrželku opláchneme pod tekoucí vodou a drobně ji pokrájíme.

  • 3

    Vývar z masa scedíme a použijeme k uvaření polévky. Maso a vnitřnosti pokrájíme na kousky.

  • 4

    Do čistého vývaru (1,2 l) dáme vařit kroupy s majoránkou. Vaříme je přibližně 25–30 minut.

  • 5

    Mezitím si oloupeme cibuli s česnekem, drobně pokrájíme a na lžíci sádla ji zpěníme dozlatova a přidáme ke kroupám. Před dovařením krup vrátíme do polévky pokrájené maso, polévku osolíme, ochutíme pepřem, přimícháme petrželku a podáváme.

Komentáře k receptu