Houbová polévka s kari kořením

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 105 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 150 g Celer bulvový
  • 150 g Houby sušené
  • 100 g Petržel kořen
  • 75 g Ucho Jidášovo
  • 100 g Rýže dlouhozrnná
  • 2 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 1.5 kávová lžička Kari koření
  • 1 kávová lžička Česnek sušený
  • 9 kávová lžička Pepř 4 barev
  • 1.5 kávová lžička Sůl mořská
  • 0.5 kávová lžička Kmín mletý
  • 2 ks Cibule
  • 200 ks Mrkev kořen
  • 2 ks Česnek
  • 3 ks Jalovec
  • 5 ks Cibule lahůdková
  • 1.5 l Voda pitná
  • 1 polévková lžíce Celer - nať
  • 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 2 polévková lžíce Olej olivový
  • 1 polévková lžíce Petržel - nať
  • 3 polévková lžíce Máslo bylinkové
  • 1 polévková lžíce Řeřicha
  • 1 polévková lžíce Tymián čerstvý
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 3680 kcal
  • Sacharidy 605 g
  • Tuky 17273 g
  • Sodík 1193 mg
  • Bílkoviny 97 g
  • Uhlovodany 34 g
  • Cholesterol 12 mg
  • Draslík 1469.3 mg
  • Vláknina 462640 mg
  • Vitamín A 462640 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 42.6 mg
  • Vitamín E 0.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 150.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Sušené houby - Jidášovo ucho - opláchneme a namočíme ve 2 dl houbového bujonu. Po 10 minutách houby scedíme.

  • 2

    Očistíme a omyjeme lahůdkovou cibuli, česnek a zeleninu pokrájíme na tenká kolečka a v hrnci na rozpáleném bylinkovém másle zeleninu podusíme, okořeníme ji kari kořením, mletým kmínem, černým pepřem, přilijeme 1 litr houbového bujonu a přivedeme k varu.

  • 3

    Vložíme houby, (dáváme pozor, aby se nám rýže nerozvařila). Polévku osolíme a vaříme při mírné teplotě 8-10 minut.

  • 4

    Každou porci polévky posypeme omytými lístky řeřichy.

  • 5

    Bujon z hub [30579]:

  • 6

    Sušené lesní houby namočíme do studené vody minimálně na 15 minut. Pak houby scedíme, propláchneme pod tekoucí vodou.

  • 7

    Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu: mrkev, celer, petržel, cibuli a česnek. Omyjeme čerstvý tymián, petrželovou a celerovou nať a natě svážeme.

  • 8

    Rozpůlenou cibuli a pokrájenou zeleninu krátce podusíme v hrnci na rozpáleném oleji s máslem, pak přilijeme 1 ½ litru vody. Přidáme houby, svazek bylinkových natí, 3 zrnka jalovce, sůl a jednu lžičku celého pepře 4 barev.

  • 9

    Vaříme 1 hodinu tak, aby polévka jen probublávala.

  • 10

    Uvařený vývar necháme vychladit, pak odstraníme omastek a scedíme přes síto - takto získáme čistý houbový bujon, který ohřejeme a podáváme.

  • 11

    Houbový bujon použijeme k uvaření polévek různých variací.

Komentáře k receptu