Bramborová krémová polévka
Suroviny
- 300 g Brambory
- 250 g Celer bulvový
- 100 g Mrkev kořen
- 250 g Pórek
- 200 g Tuřín
- 200 g Petržel kořen
- 2 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Libeček
- 9 kávová lžička Pepř 4 barev
- 1 ks Cibule
- 1 ks Cibule
- 2 ks Bobkový list
- 4 ks Jalovec
- 0.5 l Voda pitná
- 0.5 l Voda pitná
- 0.5 l Víno růžové
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 2 polévková lžíce Mouka polohrubá
- 1 polévková lžíce Pažitka
- 2 polévková lžíce Koriandr čerstvý
- 2 polévková lžíce Sůl mořská
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 545 kcal
- Sacharidy 58 g
- Tuky 23 g
- Sodík 2699 mg
- Bílkoviny 10 g
- Uhlovodany 56 g
- Cholesterol 30 mg
- Draslík 1058.4 mg
- Vláknina 33356.3 mg
- Vitamín A 33356.3 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 102.9 mg
- Vitamín E 1.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 36.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Koriandr omyjeme, svážeme nití a vložíme do vařícího zeleninového bujonu. Při mírné teplotě vaříme 15 minut, pak svazek koriandru vyjmeme.
-
2
Omytou pažitku pokrájíme nadrobno.
-
3
Oloupané a omyté brambory pokrájíme na kostky, dáme do hrnce s osolenou vodou a uvaříme je doměkka. Pak je scedíme a rozmačkáme na kaši. Oloupanou cibuli pokrájíme nadrobno a zpěníme ji v hrnci na másle. Přidáme k ní bramborovou kaši, promícháme, přisypeme 2-3 lžíce polohrubé mouky, za stálého míchání přilijeme 1 litr zeleninového bujonu, dobře promícháme, vaříme jen 1-2 minuty, dochutíme solí, posypeme pažitkou a podáváme.
-
4
Zeleninový bujon [30258]:
-
5
Všechnu zeleninu - tuřín (bílou řepu), mrkev, cibuli, celer, petržel kořen, a pórek očistíme, omyjeme a pokrájíme na kousky. 2 stonky petrželky natě (1 lžíce) a lístky libečku (1 lžička) svážeme.
-
6
V hrnci si rozpustíme máslo a vše osmažíme dorůžova.
-
7
Přilijeme 0,5 litru růžového vína a 1 litr vody. Přidáme 1 lžičku barevného pepře, 2 lžíce mořské soli, 4 ks jalovce, 2 bobkové listy,
-
8
svázanou nať a při mírné teplotě vaříme 90 minut.
-
9
Pak vývar scedíme přes husté síto. Z vychlazeného vývaru sejmeme tuk a získáme čistý bujon.
-
10
Případně dochutíme solí a pepřem.