Bramborová krémová polévka

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 145 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 300 g Brambory
  • 250 g Celer bulvový
  • 100 g Mrkev kořen
  • 250 g Pórek
  • 200 g Tuřín
  • 200 g Petržel kořen
  • 2 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Libeček
  • 9 kávová lžička Pepř 4 barev
  • 1 ks Cibule
  • 1 ks Cibule
  • 2 ks Bobkový list
  • 4 ks Jalovec
  • 0.5 l Voda pitná
  • 0.5 l Voda pitná
  • 0.5 l Víno růžové
  • 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 1 polévková lžíce Petržel - nať
  • 2 polévková lžíce Mouka polohrubá
  • 1 polévková lžíce Pažitka
  • 2 polévková lžíce Koriandr čerstvý
  • 2 polévková lžíce Sůl mořská
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 545 kcal
  • Sacharidy 58 g
  • Tuky 23 g
  • Sodík 2699 mg
  • Bílkoviny 10 g
  • Uhlovodany 56 g
  • Cholesterol 30 mg
  • Draslík 1058.4 mg
  • Vláknina 33356.3 mg
  • Vitamín A 33356.3 mg
  • Vitamín B6 0.6 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 102.9 mg
  • Vitamín E 1.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 36.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Koriandr omyjeme, svážeme nití a vložíme do vařícího zeleninového bujonu. Při mírné teplotě vaříme 15 minut, pak svazek koriandru vyjmeme.

  • 2

    Omytou pažitku pokrájíme nadrobno.

  • 3

    Oloupané a omyté brambory pokrájíme na kostky, dáme do hrnce s osolenou vodou a uvaříme je doměkka. Pak je scedíme a rozmačkáme na kaši. Oloupanou cibuli pokrájíme nadrobno a zpěníme ji v hrnci na másle. Přidáme k ní bramborovou kaši, promícháme, přisypeme 2-3 lžíce polohrubé mouky, za stálého míchání přilijeme 1 litr zeleninového bujonu, dobře promícháme, vaříme jen 1-2 minuty, dochutíme solí, posypeme pažitkou a podáváme.

  • 4

    Zeleninový bujon [30258]:

  • 5

    Všechnu zeleninu - tuřín (bílou řepu), mrkev, cibuli, celer, petržel kořen, a pórek očistíme, omyjeme a pokrájíme na kousky. 2 stonky petrželky natě (1 lžíce) a lístky libečku (1 lžička) svážeme.

  • 6

    V hrnci si rozpustíme máslo a vše osmažíme dorůžova.

  • 7

    Přilijeme 0,5 litru růžového vína a 1 litr vody. Přidáme 1 lžičku barevného pepře, 2 lžíce mořské soli, 4 ks jalovce, 2 bobkové listy,

  • 8

    svázanou nať a při mírné teplotě vaříme 90 minut.

  • 9

    Pak vývar scedíme přes husté síto. Z vychlazeného vývaru sejmeme tuk a získáme čistý bujon.

  • 10

    Případně dochutíme solí a pepřem.

Komentáře k receptu