Vínový rybí bujon

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 80 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 150 g Celer bulvový
  • 150 g Mrkev kořen
  • 200 g Fenykl sladký - hlíza
  • 150 g Petržel kořen
  • 500 g Rybí hlavy
  • 1 kávová lžička Paprika mletá sladká
  • 1 kávová lžička Pepř černý celý
  • 0.5 kávová lžička Paprika mletá pálivá
  • 2 kávová lžička Kaviár
  • 2 ks Cibule
  • 1 ks Bobkový list
  • 4 ks Nové koření celé
  • 1 ks Cibule červená
  • 2 špetka Sůl
  • 1 l Voda pitná
  • 0.5 l Víno burgundské
  • 1 dl Smetana 33% (šlehačka)
  • 0.5 dl Víno bílé
  • 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 2 polévková lžíce Olej olivový
  • 0.5 polévková lžíce Sůl
  • 0.5 polévková lžíce Bazalka
  • 0.5 polévková lžíce Oregano čerstvé
  • 1 polévková lžíce Olej slunečnicový
  • 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 547 kcal
  • Sacharidy 24 g
  • Tuky 115 g
  • Sodík 1014 mg
  • Bílkoviny 25 g
  • Uhlovodany 20 g
  • Cholesterol 151.9 mg
  • Draslík 829.3 mg
  • Vláknina 13105.3 mg
  • Vitamín A 13105.3 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 59.5 mg
  • Vitamín E 1.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 21.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Studený rybí vývar scedíme, abychom získali čistý bujon.

  • 2

    Oloupanou červenou cibuli pokrájíme na tenká kolečka a v hrnci na rozpáleném olivovém oleji cibuli osmahneme dorůžova. Pak ji zalijeme 1/2 litrem rybího bujonu a 1/2 litrem burgundského bílého vína.

  • 3

    Při mírné teplotě vaříme 5 minut.

  • 4

    Polévku můžeme dochutit solí a každou porci podáváme s kopečkem šlehačky, kterou ozdobíme červeným kaviárem.

  • 5

    Rybí vývar s fenyklem [29924]:

  • 6

    Kořenovou zeleninu: mrkev celer, petržel a fenykl očistíme, omyjeme a pokrájíme na kousky. Oloupanou cibuli pokrájíme.

  • 7

    Dobře omyjeme rybí hlavy a odřezky z různých druhů ryb (pokud máme).

  • 8

    V hrnci rozehřejeme máslo s olejem a rybí odřezky se zeleninou podusíme, přidáme sladkou a pálivou papriku, promícháme, pak přilijeme 0.5 dl bílého vína a 1 litr vody, přidáme jalovec, bobkový list, sůl, celý pepř, nové koření, omyté lístky oregana s bazalkou a vaříme při mírné teplotě 40 minut. Polévka musí jen probublávat, aby nebyla kalná.

  • 9

    Uvařený vývar scedíme a podáváme s omytou, drobně pokrájenou petrželkou.

Komentáře k receptu