Cibulový jehněčí bujon

Hodnocení 0x 1x
Čas přípravy: 145 minut
Počet porcí: 5

Suroviny

  • 20 g Máslo čerstvé
  • 60 g Petržel - nať
  • 200 g Pórek
  • 60 g Celer - nať
  • 200 g Květák
  • 600 g Jehněčí krkovice
  • 150 g Kosti hovězí morkové
  • 2 kávová lžička Koriandr mletý
  • 1 kávová lžička Kmín římský
  • 1 kávová lžička Hořčičné semínko
  • 0.5 kávová lžička Pepř bílý
  • 1 kávová lžička Pepř černý celý
  • 0.5 kávová lžička Pepř bílý
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 3 ks Cibule
  • 2 ks Bobkový list
  • 3 ks Cibule
  • 4 ks Nové koření celé
  • 3 stroužek Česnek
  • 1.5 l Voda pitná
  • 2 dl Víno bílé
  • 1 polévková lžíce Petržel - nať
  • 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 0.5 polévková lžíce Sůl
  • 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
  • 0.56 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
  • 0.5 polévková lžíce Libeček
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 791 kcal
  • Sacharidy 27 g
  • Tuky 62 g
  • Sodík 389 mg
  • Bílkoviny 27 g
  • Uhlovodany 25 g
  • Cholesterol 109.2 mg
  • Draslík 975 mg
  • Vláknina 11235.7 mg
  • Vitamín A 11235.7 mg
  • Vitamín B6 0.6 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 63.2 mg
  • Vitamín E 0.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 18.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Petrželku s libečkem omyjeme, nadrobno pokrájíme, tři větší cibule oloupeme, nakrájíme na tenká kolečka, která poprášíme hladkou moukou.

  • 2

    V pánvi rozpálíme olivový olej s máslem, pokrájenou cibuli orestujeme do zlatova. Potom ji rozdělíme do 4 misek.

  • 3

    V hrnci přivedeme k varu litr čistého jehněčího bujónu. Když se začne vařit, snížíme teplotu, přidáme mletý koriandr, bílý pepř, kmín, hořčičná semínka, pokrájené bylinky a sůl podle chuti, vaříme 5 minut.

  • 4

    Orestovanou cibuli zalijeme horkým bujónem a podáváme.

  • 5

    Jehněčí masový vývar:

  • 6

    Omyté hovězí morkové kosti a jehněčí krkovičku vložíme do většího hrnce a zalijeme vodou. Maso dáme vařit,když přijde k varu, teplotu zmírníme. Po 3 - 5 minutách maso vyjmeme, vodu slijeme a dáme znovu vařit s 1,5 l čisté vody. Přidáme očištěné omyté cibule, kterým necháme slupku a překrojíme je napůl. Ještě do vývaru přidáme 3 oloupané stroužky česneku, celý svazek petrželové a celerové natě, bobkový list, nové a černé koření. Když se začne voda vařit, zmírníme teplotu, zakryjeme pokličkou a necháme jen mírně probublávat. Tímto způsobem zůstane vývar čistý.

  • 7

    Mezitím očistíme a omyjeme pórek s květákem. Pórek pokrájíme na kolečka, květák rozdělíme na růžičky. V pánvi na rozpuštěném másle pórek zpěníme.

  • 8

    Během vaření do vývaru přilijeme 2 dl bílého vína. Po hodině přidáme do vývaru květák s pórkem a zeleninu, vaříme ještě 30 - 45 minut. Když je maso měkké, vyjmeme ho.

  • 9

    Vývar přecedíme do druhého hrnce, ochutíme solí, pepřem a můžeme ho podávat s nakrájenými plátky masa.

Komentáře k receptu