Jednoduchý vývar (Court-bouillon)

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 35 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 10 g Tymián čerstvý
  • 20 g Pepř černý celý
  • 100 g Cibule
  • 30 g Sůl mořská
  • 10 g Celer - nať
  • 100 g Mrkev kořen
  • 500 ml Víno bílé
  • 5 ks Bobkový list
  • 2.5 l Voda pitná
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 141 kcal
  • Sacharidy 12 g
  • Tuky 58 g
  • Sodík 2982 mg
  • Bílkoviny 1 g
  • Uhlovodany 10 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 206.7 mg
  • Vláknina 6038.3 mg
  • Vitamín A 6038.3 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 7.2 mg
  • Vitamín E 0 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Mrkev nakrájíme na kolečka, cibuli na slabé plátky. Mrkev s bylinkami vložíme do vody a 5 minut povaříme. Poté přidáme cibuli a po 5 minutách varu přilijeme víno. Opět 5 minut povaříme a přidáme sůl, pepř a vaříme 10 minut. Rychle zchladíme a používáme podle potřeby.

  • 2

    Opět je mnoho různých variant. Můžeme přidat citrón, celer, petržel, rajče, šafrán... Bílé víno můžeme nahradit vínem červeným. Nebo část vína zaměnit za vinný ocet. Tato kombinace je zvláště vhodná při vaření korýšů.

Komentáře k receptu