Burek
Suroviny
- 250 g Hovězí maso mleté
- 250 g Vepřové maso mleté
- 70 g Sádlo škvařené
- 500 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 1 kávová lžička Ocet kvasný lihový
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 ks Vejce slepičí
- 3 ks Cibule
- 1 ks Vejce slepičí
- 1.5 dl Voda pitná
- 3 polévková lžíce Olej olivový
- 0.5 polévková lžíce Sůl
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 776 kcal
- Sacharidy 79 g
- Tuky 35 g
- Sodík 450 mg
- Bílkoviny 34 g
- Uhlovodany 6 g
- Cholesterol 178.7 mg
- Draslík 438.6 mg
- Vláknina 8393 mg
- Vitamín A 8393 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 4.8 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 3.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do mísy dáme mleté hovězí a vepřové maso, drobně pokrájenou cibuli, 1 vejce, pepř a sůl.
-
2
Vše dobře promícháme a necháme v chladu odpočinout.
-
3
Mezitím si připravíme těsto.
-
4
Na vál si dáme hladkou mouku, uděláme do ní důlek, do kterého dáme syrové vajíčko, olej, ocet, sůl a vodu dle potřeby.
-
5
Vše promícháme pomocí vidličky a rukama vypracujeme středně tuhé těsto, které rozdělíme na 5 dílů.
-
6
Z každého dílu vyválíme tenké obdélníkové pláty, které necháme chvilku proschnout.
-
7
Masovou směs si rozdělíme též na 5 dílů.
-
8
Na každý plát naneseme díl masové směsi, rozetřeme a po délce pevně zavineme jako závin.
-
9
Všechny záviny poskládáme vedle sebe na vymazaný plech sádlem a dáme péct na 1 hodinu do dobře vyhřáté trouby.
-
10
Pečeme při 170 stupních C a občas záviny během pečení propíchneme vidličkou.
-
11
Před dopečením burek potřeme olejem.