Treska po italsku
Suroviny
- 800 g Rajčata loupaná (konzervovaná)
- 50 g Olivy černé
- 150 g Mozzarella
- 500 g Nudle široké
- 50 g Olivy zelené
- 420 g Filé z aljašské tresky
- 150 ml Víno červené
- 2 kávová lžička Tymián čerstvý
- 1 ks Cibule
- 1 ks Petržel - nať
- 1 ks Limetka
- 1 špetka Cukr krupice
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Sůl
- 2 stroužek Česnek
- 2 polévková lžíce Olej olivový
- 2 polévková lžíce Bazalka
- 2 polévková lžíce Kapary
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 802 kcal
- Sacharidy 117 g
- Tuky 16 g
- Sodík 886 mg
- Bílkoviny 41 g
- Uhlovodany 117 g
- Cholesterol 71.6 mg
- Draslík 534.6 mg
- Vláknina 7931.8 mg
- Vitamín A 7931.8 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 28.8 mg
- Vitamín E 2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 3.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Připravíme si omáčku. Nejdříve v hrnci na olivovém oleji opékáme do změknutí (5 minut) cibuli, po přidání tymiánu a česneku opékáme další minutu. Oheň zesílíme, přilijeme víno, vaříme do zhoustnutí. Přidáme cukr, rajčata, přikryjeme pokličkou a 30 minut povaříme. Odložíme pokličku a necháme vařit ještě 20 minut. Podle chuti osolíme, opepříme a vmícháme olivy, kapary a bazalku.
-
2
V jedné vrstvě rozložíme do zapékací misky filety z tresky, přelijeme omáčkou a v troubě předehřáté na 190 °C pečeme 20-25 minut, téměř do změknutí. Vyjmeme z trouby, rybu poklademe plátky mozzarelly a dáme ještě na 5-10 minut zapéct, aby se sýr roztavil.
-
3
Takto po italsku připravenou tresku rozdělíme na talíře a obloženou plátky citronu a petrželkou můžeme servírovat s vařenými nudlemi.