Dušená vepřová líčka s celerovým pyré
Suroviny
- 250 g Brambory
- 250 g Celer bulvový
- 30 g Máslo čerstvé
- 400 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 300 ml Víno červené
- 300 ml Vývar z hovězích kostí
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 ks Celer bulvový
- 1 ks Cibule
- 2 ks Petržel kořen
- 5 ks Vepřová líčka
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 3 stroužek Česnek
- 1 l Voda pitná
- 2 polévková lžíce Protlak rajčatový sterilovaný
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 582 kcal
- Sacharidy 26 g
- Tuky 44 g
- Sodík 806 mg
- Bílkoviny 10 g
- Uhlovodany 23 g
- Cholesterol 122.8 mg
- Draslík 1455.3 mg
- Vláknina 13064.2 mg
- Vitamín A 13064.2 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 114.3 mg
- Vitamín E 1.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 15.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Česnek nakrájíme najemno, očištěnou kořenovou zeleninu nakrájíme na kostičky. Vepřová líčka očistíme, osolíme, opepříme a zprudka osmahneme. Když se líčka zatáhnou, vyjmeme je a do výpeku přidáme nakrájenou zeleninu, cibuli a česnek. Za stálého míchání dusíme asi 20 minut, dokud základ nezezlátne.
-
2
Potom vmícháme rajčatový protlak, ještě chvíli restujeme a přilijeme víno a demi glace (nebo silný hovězí vývar.) Do vroucího základu vrátíme maso a pod pokličkou dusíme v troubě při 160°C doměkka.
-
3
Měkké maso vyjmeme a základ propasírujeme na hladkou omáčku.
-
4
Oloupané brambory a celer uvaříme v osolené vodě doměkka a spolu se studeným máslem a horkou smetanou vyšleháme na jemné pyré.