Brambory zapečené s rybami a krevetami
Suroviny
- 750 g Brambory vařené ve slupce
- 40 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 100 g Mrkev kořen
- 380 g Treska mražená
- 230 g Krevety tygří - loupané
- 120 g Žampiony čerstvé
- 100 g Fazolové lusky zelené
- 380 g Treska aljašská
- 30 g Sýr Gruyére
- 90 g Sýr Gruyére
- 100 g Baby kukuřice
- 100 g Hrachové lusky
- 600 ml Mléko polotučné
- 1 kávová lžička Hořčice v prášku
- 1 ks Cibule
- 1 ks Citrony
- 1 ks Mrkev kořen
- 1 ks Pórek
- 1 ks Celer řapíkatý
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 4 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 4 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 2 polévková lžíce Olej olivový
- 2 polévková lžíce Petržel - nať
- 1 polévková lžíce Kopr čerstvý
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 674 kcal
- Sacharidy 54 g
- Tuky 131 g
- Sodík 515 mg
- Bílkoviny 45 g
- Uhlovodany 40 g
- Cholesterol 145.4 mg
- Draslík 1144.2 mg
- Vláknina 18818.8 mg
- Vitamín A 18818.8 mg
- Vitamín B6 0.8 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 46.5 mg
- Vitamín E 1.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 40.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Uvaříme brambory ve slupce asi 15 minut v osolené vodě, vodu slijeme a necháme brambory vychladnout.
-
2
Ve velkém hrnci rozpustíme máslo, vmícháme do něj práškovou hořčici, mouku a směs 2 minuty zahříváme, potom pomalu a za stálého míchání přiléváme mléko a další dvě minuty vaříme. Přidáme sýr, a když se rozpustí, hrnec odstavíme. Aby se nám na omáčce neutvořil škraloup, položíme na její povrch potravinářskou folii.
-
3
Na rozehřátém oleji ve velké pánvi opékáme za stálého míchání asi 5 minut cibuli. Přidáme mrkev, celer, pórek, žampiony, směs 10 minut podusíme, vmícháme citronovou kůru a ještě chvilku podusíme.
-
4
Do máslem vymazané zapékací misky nebo pekáče vlijeme omáčku, do které jsme vmíchali zeleninu s houbami, krevety, ryby, kopr, petrželku, sůl a pepř. Na to poskládáme oloupané, nahrubo pokrájené brambory smíchané s rozpuštěným máslem a posypeme nastrouhaným sýrem. Přikryjeme alobalem a v troubě předehřáté na 200°C pečeme půl hodiny. Alobal odstraníme a ještě další půl hodinu pečeme. Servírujeme se zeleninou vařenou v páře.