Suflé z brokolice s pyré a olivami

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 55 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 500 g Brokolice
  • 10 g Máslo čerstvé
  • 1 g Sůl
  • 1 g Pepř černý mletý
  • 280 ml Smetana 12% (konzumní)
  • 1 ks Citrony
  • 4 ks Vejce slepičí
  • 1 ks Olivy černé
  • 0.5 l Voda pitná
  • 6 polévková lžíce Olej olivový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 368 kcal
  • Sacharidy 17 g
  • Tuky 30 g
  • Sodík 538 mg
  • Bílkoviny 14 g
  • Uhlovodany 14 g
  • Cholesterol 276.3 mg
  • Draslík 515 mg
  • Vláknina 11112.5 mg
  • Vitamín A 11112.5 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 130.8 mg
  • Vitamín E 1.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 74.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Troubu si nejprve zahřejeme na 220 °C. Nachystáme si čtyři kulaté formy na suflé, které vymažeme rozpuštěným máslem. Do většího hrnce nalijeme vodu, osolíme a počkáme, než začne na plotně vřít. Pak do vody vložíme brokolici, kterou jsme předtím rozebrali na jednotlivé růžičky a vaříme asi 15 minut, než úplně změkne. Pak vodu z hrnce slijeme a na utěrce brokolicové růžičky opatrně osušíme.

  • 2

    Naťukneme si vejce a pečlivě od sebe oddělíme do jedné nádoby žloutky, do druhé bílky. Do mixéru potom naskládáme brokolici a zalijeme smetanou a žloutky. Mixujeme, dokud není směs hladká, pak ji z mixéru přelijeme do mísy. Ušleháme si tuhý sníh z vaječných bílků, který pomalu a po částech zamícháme do brokolicové směsi.

  • 3

    Směs pak rozlijeme do všech formiček a vložíme do horké trouby. Pečeme asi 20 - 25 minut dokud se nahoře nevytvoří zlatavá kůrčička. Zatímco se suflé peče, přichystáme si pyré z oliv. Do mixéru nasypeme asi 20 kusů vypeckovaných černých oliv a nadrobno nakrájenou citronovou kůru a zalijeme olivovým olejem a citronovou šťávou. Rozmixujeme ochutíme solí a pepřem a podáváme na stůl společně se suflé.

Komentáře k receptu