Gratinované brambory se salámem
Suroviny
- 600 g Brambory
- 100 g Smetana 33% (šlehačka)
- 150 g Sýr Niva (Rokfór)
- 10 g Petržel - nať
- 10 g Kopr čerstvý
- 60 g Máslo bylinkové
- 300 g Zakysaná smetana
- 300 g Salám Herkules
- 70 ml Olej slunečnicový
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 2 ks Cibule
- 2 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 stroužek Česnek
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 891 kcal
- Sacharidy 33 g
- Tuky 66 g
- Sodík 592 mg
- Bílkoviny 23 g
- Uhlovodany 32 g
- Cholesterol 173.5 mg
- Draslík 781.5 mg
- Vláknina 7685.8 mg
- Vitamín A 7685.8 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 22.9 mg
- Vitamín E 6.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 4.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Oloupané brambory, spolu s cibuli, nakrájíme na tenké plátky. Bramborové plátky naskládáme na dno bylinkovým máslem vymazané pečící formy. Připravenou cibuli osmahneme v pánvi na rozpáleném oleji dozlatova. Salám oloupeme a nakrájíme na tenké kolečka.
-
2
Osmaženou cibuli rozložíme na brambory, na cibuli naskládáme kolečka salámy.
-
3
Zakysanou smetanu smícháme se sladkou smetanou, vejci, drobně nasekanou petrželovou natí a koprem. Dochutíme solí, pepřem, prolisovaným česnekem. Smetanovou zálivkou přelijeme suroviny v pečící formě. Povrch posypeme jemně nastrouhaným sýrem.
-
4
Naplněnou formu vložíme do předehřáté trouby. Pečeme při 180 stupňové teplotě 30-35 minut. Po vytažení z trouby nakrájíme na úhledné porce. Rozdělíme je na jednotlivé teplé talíře a podáváme.