Šumavské bramborové knedlíky plněné škvarky
Suroviny
- 800 g Brambory
- 250 g Mouka pšeničná hrubá
- 200 g Vepřové škvarky
- 350 g Zelí kysané
- 1 kávová lžička Sůl
- 2 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Majoránka
- 0.01 kávová lžička Sádlo škvařené
- 2 ks Cibule
- 1 ks Cibule
- 2 ks Vejce slepičí
- 3 špetka Sůl
- 2.5 l Voda pitná
- 1 l Voda pitná
- 0.18 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 2 polévková lžíce Sádlo škvařené
- 2 polévková lžíce Strouhanka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 716 kcal
- Sacharidy 86 g
- Tuky 19 g
- Sodík 895 mg
- Bílkoviny 52 g
- Uhlovodany 39 g
- Cholesterol 129.6 mg
- Draslík 1155.4 mg
- Vláknina 19299.7 mg
- Vitamín A 19299.7 mg
- Vitamín B6 0.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 61.3 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 9.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Očistíme 3 cibule, které drobně pokrájíme. V pánvi na 1 lžičce sádla 1 cibuli zpěníme, přidáme k ní nadrobno pokrájené škvarky, dochutíme je solí a krátce orestujeme. Přimícháme strouhanku a odstavíme z plotny, směs dáme do misky, pánev očistíme a dáme do ní máslo. Když je správně rozehřáté, dáme na něj 2 drobně pokrájené cibule a osmažíme je.
-
2
Omyté brambory vložíme do 1 l vody a uvaříme je ve slupce. Vaříme je 20-25 minut. Uvařené brambory slijeme, necháme vychladnout, potom je oloupeme a nastrouháme do mísy. Přidáme k nim sůl, hrubou mouku, vejce, rozpuštěné vlahé sádlo a majoránku. Bramborovou směs dobře promícháme, dáme na pomoučený vál a rukama těsto uhněteme. Podle potřeby, pokud by těsto bylo řidší, přidáme mouku. Těsto vyválíme na placku o síle 1 cm. Těsto rozkrájíme na čtverce, na každý čtverec klademe lžičkou škvarkovou nádivku. Utvoříme malé kulaté knedlíky.
-
3
Ve větším hrnci přivedeme k varu 2.5 l vody s 1 lžičkou soli. Knedlíky opatrně vkládáme do vroucí vody a pomalu je vaříme 10-12 minut. Občas je promícháme, aby se nám nepřilepily ke dnu.
-
4
Uvařené knedlíky vyjmeme sítem, rozdělíme je na talíře, posypeme osmaženou cibulí a podáváme horké s kysaným zelím.