Brambory zapečené se špenátem
Suroviny
- 800 g Brambory
- 125 g Zakysaná smetana
- 1500 g Špenát listový čerstvý
- 100 g Sýr Eidam cihla 40%
- 150 g Šunka dušená
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 ks Cibule
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 2 l Voda pitná
- 1 polévková lžíce Olej rostlinný
- 2 polévková lžíce Slunečnice - semena
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 457 kcal
- Sacharidy 44 g
- Tuky 21 g
- Sodík 556 mg
- Bílkoviny 32 g
- Uhlovodany 43 g
- Cholesterol 52.3 mg
- Draslík 3035.1 mg
- Vláknina 28335.8 mg
- Vitamín A 28335.8 mg
- Vitamín B6 1.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 130.4 mg
- Vitamín E 9.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 17.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Brambory vaříme ve slupce asi 25 minut, scedíme je, oloupeme a nakrájíme na plátky.
-
2
V kastrolu rozehřejeme olej a necháme na něm zesklovatět oloupanou, nasekanou cibuli. Přidáme omytý špenát a krátce osmahneme. Vmícháme zakysanou smetanu, osolíme a opepříme.
-
3
Plátky brambor klademe ve vrstvách spolu se špenátem do zapékací mísy. Posypeme na nudličky nakrájenou šunkou a sýrem a navrch nasypeme trochu slunečnicových semínek.
-
4
Pokrm zapékáme ve středně vyhřáté troubě, dokud se sýr neroztaví (asi 10 minut).