Boloňské špagety s hovězím masem a rajčaty
Suroviny
- 50 g Slanina vepřová
- 400 g Rajčata loupaná (konzervovaná)
- 350 g Hovězí maso mleté
- 700 g Špagety
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 ks Cibule
- 1 ks Mrkev kořen
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 2 stroužek Česnek
- 1.5 l Voda pitná
- 1.25 dl Víno červené
- 1 polévková lžíce Olej olivový
- 2 polévková lžíce Protlak rajčatový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 950 kcal
- Sacharidy 145 g
- Tuky 100 g
- Sodík 516 mg
- Bílkoviny 43 g
- Uhlovodany 8 g
- Cholesterol 62.8 mg
- Draslík 603.9 mg
- Vláknina 5252.3 mg
- Vitamín A 5252.3 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 11.9 mg
- Vitamín E 1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 3.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Cibuli oloupeme a nadrobno ji nakrájíme. Stroužky česneku oloupeme a nakrájíme je najemno. Mrkev oškrábeme, omyjeme studenou vodou a nakrájíme na malé kousky. Sterilovaná rajčata necháme okapat a pak je nakrájíme na kousky. Slaninu rozkrájíme na malé kostičky.
-
2
V pánvi rozehřejeme olej a osmažíme na něm krátce cibuli. Pak do pánve přidáme nakrájený česnek, mrkev a slaninu a vše za stálého míchání osmažíme dozlatova. K směsi v pánvi potom přimícháme maso a opékáme ho, až má hnědou barvu. Během opékání mícháme. Do pánve přisypeme nakrájená rajčata, přilijeme víno a vše na mírném ohni za občasného míchání vaříme přibližně 45 minut. Na závěr vmícháme rajčatový protlak, směs dochutíme pepřem a solí.
-
3
Špagety dáme vařit do hrnce s dostatečným množstvím osolené vody na přibližně 8 až 10 minut, aby byly měkké, ale zůstaly pevné. Pak vodu slijeme, těstoviny rozdělíme na servírovací talíře, přelijeme omáčkou a podáváme.