Těstoviny s chřestem a hráškem
Suroviny
- 120 g Hrášek
- 450 g Chřest bílý
- 30 g Máslo čerstvé
- 100 g Sýr Parmezán
- 300 g Těstoviny čtyřvaječné
- 225 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 1 ks Cibule
- 0.5 ks Citrony
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Šafrán
- 2 l Voda pitná
- 2 polévková lžíce Víno bílé
- 2 polévková lžíce Kerblík
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 680 kcal
- Sacharidy 71 g
- Tuky 34 g
- Sodík 486 mg
- Bílkoviny 24 g
- Uhlovodany 15 g
- Cholesterol 87.9 mg
- Draslík 523.8 mg
- Vláknina 10528.7 mg
- Vitamín A 10528.7 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 31.3 mg
- Vitamín E 1.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 13.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Šafrán přelijeme 2 lžícemi horké vody a necháme louhovat. Na másle osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli do měkka. Přilijeme smetanu, víno, namočený šafrán, přivedeme k varu, 5 minut povaříme. Přimícháme nastrouhanou citronovou kůru, šťávu z citronu, dle chuti osolíme a opepříme. Mezitím v hrnci s osolenou voudou minutu povaříme špičky chřestu, dlouhé přibližně 5 cm. Pak je vložíme do omáčky. Zbytek chřestu nakrájíme na menší kousky a dáme na 8 minut povařit i s hráškem. Poté je vložíme do omáčky, zamícháme.
-
2
Mezitím v hrnci s osolenou vodou uvaříme těstoviny. Důkladně je scedíme, smícháme s omáčkou. Na talíři je ozdobíme kerblíkem a hoblinkami Parmezánu.