Špagety s tuňákem a žampiony
Suroviny
- 120 g Sýr Parmezán
- 120 g Žampiony čerstvé
- 160 g Celer řapíkatý
- 400 g Tuňák ve vlastní šťávě
- 350 g Špagety
- 520 g Rybí hlavy
- 100 ml Víno bílé
- 2 kávová lžička Majoránka
- 0.8 ks Cibule
- 0.4 ks Citrony
- 0.8 ks Mrkev kořen
- 4 ks Rajčata
- 1 ks Česnek
- 0.8 ks Bobkový list
- 3.2 ks Pepř černý celý
- 0.8 hrst Petržel - nať
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 4 l Voda pitná
- 1.04 l Voda pitná
- 3 polévková lžíce Olej olivový
- 1 polévková lžíce Bazalka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 769 kcal
- Sacharidy 79 g
- Tuky 85 g
- Sodík 1114 mg
- Bílkoviny 69 g
- Uhlovodany 11 g
- Cholesterol 82.8 mg
- Draslík 664.8 mg
- Vláknina 7899.1 mg
- Vitamín A 7899.1 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 24.2 mg
- Vitamín E 0.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Na oleji osmahneme nahrubo nakrájená rajčata přibližně 15 minut. Pak vložíme na plátky nakrájené žampiony a opékáme dalších 10 minut. Přidáme nadrobno pokrájenou bazalku, tuňáka bez nálevu, 100 ml rybího vývaru, na jemno nakrájený česnek a majoránku, dle chuti osolíme a opepříme, na mírném ohni vaříme ještě 5 minut. Mezitím si v osolené vodě uvaříme těstoviny. Scedíme je a smícháme se směsí. Na talíři pak posypeme nastrouhaným Parmezánem.
-
2
Rybí vývar:
-
3
Do hrnce s vodou vložíme omyté hlavy z bílých ryb. Přidáme na kolečka pokrájenou cibuli, nahrubo nakrájené řapíky celeru, na kolečka krájenou mrkev, bobkový list, petrželku, černý pepř, citron na kolečka a suché bílé víno. Pozvolna vaříme přibližně 30 minut, přičemž se tvoří pěna, kterou průběžně odstraňujeme. Nakonec vývar přecedíme, můžeme jej hned použít nebo zmrazit pro pozdější použití.