Zapečené těstoviny se slaninou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 155 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 60 g Anglická slanina
  • 50 g Máslo čerstvé
  • 650 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 120 g Žampiony čerstvé
  • 300 g Rajčata loupaná (konzervovaná)
  • 450 g Vepřové maso mleté
  • 230 g Těstoviny Penne
  • 140 g Mozzarella
  • 125 ml Víno bílé
  • 600 ml Mléko polotučné
  • 2 kávová lžička Šalvěj čerstvá
  • 1 ks Cibule
  • 0.5 ks Cibule
  • 2 ks Mrkev kořen
  • 1 ks Česnek
  • 2 ks Bobkový list
  • 12 ks Pepř černý celý
  • 1 špetka Sůl
  • 2 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 2 špetka Pepř černý mletý
  • 2 špetka Muškátový květ
  • 3 l Voda pitná
  • 0.04 polévková lžíce Olej olivový
  • 4 polévková lžíce Sýr Parmezán
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1541 kcal
  • Sacharidy 184 g
  • Tuky 56 g
  • Sodík 697 mg
  • Bílkoviny 65 g
  • Uhlovodany 52 g
  • Cholesterol 114.4 mg
  • Draslík 715.9 mg
  • Vláknina 20538.2 mg
  • Vitamín A 20538.2 mg
  • Vitamín B6 0.7 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 12.5 mg
  • Vitamín E 0.8 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 20.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Nejprve si předehřejeme troubu na 200°C. Do hlubší pánve si dáme rozehřát olej, do kterého přidáme narobno nakrájenou cibuli, česnek a mrkev. Za stálého míchání orestujeme 5 minut. Vložíme na menší kostičky nakrájenou slaninu a opékáme dalších 5 minut. Potom přidáme na menší kousky nakrájené žampiony a za občasného míchání opékáme 2 minuty. Poté vložíme mleté maso, opět mícháme a opékáme dokud maso nezmění barvu. Vložíme nakrájená rajčata i se šťávou, bílé víno a nadrobno nakrájenou šalvěj. Osolíme, opepříme a za občasného míchání přivedeme k varu. Zmírníme teplotu a pod pokličkou dusíme 30 minut.

  • 2

    Mezitím si do velkého hrnce s osolenou vařící vodou dáme vařit těstoviny asi na 8 minut. Když už je směs hotová, nalijeme ji do větší zapékací mísy. Do bešamelové omáčky vmícháme na kostičky nakrájenou mozzarellu a nastrouhaný parmezán. Scedíme těstoviny a smícháme je s bešamelovo-sýrovou směsí a dáme na masovou směs do zapékací mísy. Nakonec posypeme parmezánem a dáme do trouby péct na 30 minut.

  • 3

    Bešamelová omáčka s cibulí [42787]:

  • 4

    Do hrnce nalijeme mléko, do kterého přidáme bobkový list, celý pepř, nahrubo nakrájenou cibuli a muškátový květ. Vše mírně zahříváme. Těsně před varem mléko odstavíme a přikryté necháme odstát 10 minut. Potom mléko přecedíme. V jiném hrnci rozpustíme máslo, za stálého míchání přidáváme mouku a celé 1 minutu zahříváme. Poté přiléváme přecezené mléko a spolu takto za stálého míchání vaříme do zhoustnutí. Nakonec podle chuti osolíme a opepříme.

Komentáře k receptu