Zapečené těstoviny se slaninou
Suroviny
- 60 g Anglická slanina
- 50 g Máslo čerstvé
- 650 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 120 g Žampiony čerstvé
- 300 g Rajčata loupaná (konzervovaná)
- 450 g Vepřové maso mleté
- 230 g Těstoviny Penne
- 140 g Mozzarella
- 125 ml Víno bílé
- 600 ml Mléko polotučné
- 2 kávová lžička Šalvěj čerstvá
- 1 ks Cibule
- 0.5 ks Cibule
- 2 ks Mrkev kořen
- 1 ks Česnek
- 2 ks Bobkový list
- 12 ks Pepř černý celý
- 1 špetka Sůl
- 2 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 2 špetka Pepř černý mletý
- 2 špetka Muškátový květ
- 3 l Voda pitná
- 0.04 polévková lžíce Olej olivový
- 4 polévková lžíce Sýr Parmezán
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1541 kcal
- Sacharidy 184 g
- Tuky 56 g
- Sodík 697 mg
- Bílkoviny 65 g
- Uhlovodany 52 g
- Cholesterol 114.4 mg
- Draslík 715.9 mg
- Vláknina 20538.2 mg
- Vitamín A 20538.2 mg
- Vitamín B6 0.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 12.5 mg
- Vitamín E 0.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 20.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Nejprve si předehřejeme troubu na 200°C. Do hlubší pánve si dáme rozehřát olej, do kterého přidáme narobno nakrájenou cibuli, česnek a mrkev. Za stálého míchání orestujeme 5 minut. Vložíme na menší kostičky nakrájenou slaninu a opékáme dalších 5 minut. Potom přidáme na menší kousky nakrájené žampiony a za občasného míchání opékáme 2 minuty. Poté vložíme mleté maso, opět mícháme a opékáme dokud maso nezmění barvu. Vložíme nakrájená rajčata i se šťávou, bílé víno a nadrobno nakrájenou šalvěj. Osolíme, opepříme a za občasného míchání přivedeme k varu. Zmírníme teplotu a pod pokličkou dusíme 30 minut.
-
2
Mezitím si do velkého hrnce s osolenou vařící vodou dáme vařit těstoviny asi na 8 minut. Když už je směs hotová, nalijeme ji do větší zapékací mísy. Do bešamelové omáčky vmícháme na kostičky nakrájenou mozzarellu a nastrouhaný parmezán. Scedíme těstoviny a smícháme je s bešamelovo-sýrovou směsí a dáme na masovou směs do zapékací mísy. Nakonec posypeme parmezánem a dáme do trouby péct na 30 minut.
-
3
Bešamelová omáčka s cibulí [42787]:
-
4
Do hrnce nalijeme mléko, do kterého přidáme bobkový list, celý pepř, nahrubo nakrájenou cibuli a muškátový květ. Vše mírně zahříváme. Těsně před varem mléko odstavíme a přikryté necháme odstát 10 minut. Potom mléko přecedíme. V jiném hrnci rozpustíme máslo, za stálého míchání přidáváme mouku a celé 1 minutu zahříváme. Poté přiléváme přecezené mléko a spolu takto za stálého míchání vaříme do zhoustnutí. Nakonec podle chuti osolíme a opepříme.