Penne s artyčoky a rajčaty
Suroviny
- 400 g Rajčata loupaná (konzervovaná)
- 350 g Těstoviny penne
- 30 ml Olej olivový
- 150 ml Víno bílé
- 2 kávová lžička Kapary
- 0.5 ks Citronová šťáva
- 2 ks Artyčoky
- 1 ks Cibule
- 1 ks Fenykl sladký - hlíza
- 1 hrst Petržel - nať
- 1 hrst Sýr Parmezán
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 4 stroužek Česnek
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 688 kcal
- Sacharidy 127 g
- Tuky 12 g
- Sodík 850 mg
- Bílkoviny 30 g
- Uhlovodany 64 g
- Cholesterol 6.8 mg
- Draslík 2368.2 mg
- Vláknina 64730.8 mg
- Vitamín A 64730.8 mg
- Vitamín B6 0.8 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 78.2 mg
- Vitamín E 1.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 7.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Připravíme si misku se studenou vodou, přilijeme do ní šťávu z půlky citronu. Z artyčoků odřízneme stonky, vnější tuhé listy odstraníme, aby z artyčoků zůstaly pouze velmi světlé vnitřní listy. Špičky zbylých listů odřízneme. Artyčok rozkrojíme podélně na polovinu, chloupky z jeho středu odstraníme špičkou nože. Poloviny artyčoků nakrájíme podélně na 5 mm široké proužky a vložíme do vody s citronovou šťávou. Ve velkém hrnci uvedeme vodu do varu. Nasypeme špetku soli, artyčoky slijeme a vložíme do vroucí vody. Vaříme 5 minut, slijeme a ponecháme stranou.
-
2
V hluboké pánvi zahřejeme olej, vložíme malou bulvu čerstvého fenyklu pokrájeného na tenké plátky. Poté přidáme drobně pokrájenou cibuli a česnek. Nakonec nasypeme nahrubo natrhanou petržel. Často mícháme a smažíme při mírné teplotě 10 minut, až je fenykl měkký a mírně zlatavý.
-
3
Vmícháme nakrájená rajčata a přilijeme víno. Dle chuti osolíme a opepříme. Za stálého míchání uvedeme do varu, poté snížíme teplotu, přikryjeme pánev poklicí a dusíme 15 minut. Přimícháme artyčoky a znovu pod poklicí dusíme dalších 10 minut. Mezitím připravíme těstoviny dle návodu na obalu. Hotové těstoviny slijeme. Trochu vody, ve které se vařily, si uchováme. Do omáčky přimícháme kapary, ochutnáme a podle potřeby dopepříme a dosolíme. Dle chuti můžeme přilít zbývající citronovou šťávu.
-
4
Těstoviny smícháme s omáčkou. Pokud chceme trochu řidší omáčku, přilijeme trochu vody, ve které se vařily těstoviny. Ihned podáváme ozdobené nastrouhaným parmezánem.