Vermicelli s omáčkou ze škeblí
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 665 kcal
- Sacharidy 82 g
- Tuky 10 g
- Sodík 211 mg
- Bílkoviny 43 g
- Uhlovodany 18 g
- Cholesterol 85 mg
- Draslík 1268.2 mg
- Vláknina 4951.8 mg
- Vitamín A 4951.8 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 60 mg
- Vitamín E 1.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 36.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Škeble důklasně opereme pod studenou tekoucí vodou, skořápky vydrhneme kartáčkem. Odstraníme škeble, které se nezavřou, ani když s nimi silněji zaklepeme o pracovní plochu.
-
2
Do velkého hrnce nalijeme víno, vložíme lehce podrcený česnek, 1/2 množství petržele a škeble. Hrnec přiklopíme poklicí a zprudka uvedeme do bodu varu. Vaříme 5 minut, až se škeble otevřou, hrncem čas od času zatřepeme.
-
3
Škeble přendáme do cedníku a přelijeme tekutinou, ve které se vařily. Necháme je chvíli vychladnout, poté 2/3 škeblí vyloupáme ze skořápek a namočíme v tekutině, ve které se vařily. Škeble, které se neotevřely, odstraníme. Vyloupané a nevyloupané škeble položíme stranou a vyloupané navíc ještě udržujeme v teplé v přikryté misce.
-
4
V pánvi zahřejeme olej, vložíme nadrobno pokrájenou cibuli a za častého míchání smažíme 5 minut, až je cibule lehce zlatavá a měkká. Přidáme rajčata, která jsou oloupaná, zbavená zrníček a nakrájená na kousky. Poté přes cedník přilijeme tekutinu, v níž se vařily škeble a přidáme chilli papričku zbavenou zrníček a pokrájenou nadrobno. Dle chuti osolíme a opepříme.
-
5
Uvedeme do varu, pánev částečně zakryjeme poklicí a vaříme při mírné teplotě 20 minut. Mezitím připravíme těstoviny dle návodu na obalu.
-
6
Do omáčky vsypeme vyloupané škeble a ohříváme 2 minuty.
-
7
Omáčku popřípadě ještě dochutíme a smícháme ji s uvařenými těstovinami. Ozdobíme odloženými škeblemi ve skořápkách, posypeme petrželí a ihned podáváme.