Vermicelli s omáčkou ze škeblí

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 105 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 350 g Těstoviny konzumní
  • 30 ml Olej olivový
  • 250 ml Víno bílé
  • 1 ks Cibule
  • 8 ks Rajčata
  • 1 ks Chilli paprička
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 5 špetka Petržel - nať
  • 2 stroužek Česnek
  • 1 kg Škeble čerstvé
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 665 kcal
  • Sacharidy 82 g
  • Tuky 10 g
  • Sodík 211 mg
  • Bílkoviny 43 g
  • Uhlovodany 18 g
  • Cholesterol 85 mg
  • Draslík 1268.2 mg
  • Vláknina 4951.8 mg
  • Vitamín A 4951.8 mg
  • Vitamín B6 0.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 60 mg
  • Vitamín E 1.7 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 36.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Škeble důklasně opereme pod studenou tekoucí vodou, skořápky vydrhneme kartáčkem. Odstraníme škeble, které se nezavřou, ani když s nimi silněji zaklepeme o pracovní plochu.

  • 2

    Do velkého hrnce nalijeme víno, vložíme lehce podrcený česnek, 1/2 množství petržele a škeble. Hrnec přiklopíme poklicí a zprudka uvedeme do bodu varu. Vaříme 5 minut, až se škeble otevřou, hrncem čas od času zatřepeme.

  • 3

    Škeble přendáme do cedníku a přelijeme tekutinou, ve které se vařily. Necháme je chvíli vychladnout, poté 2/3 škeblí vyloupáme ze skořápek a namočíme v tekutině, ve které se vařily. Škeble, které se neotevřely, odstraníme. Vyloupané a nevyloupané škeble položíme stranou a vyloupané navíc ještě udržujeme v teplé v přikryté misce.

  • 4

    V pánvi zahřejeme olej, vložíme nadrobno pokrájenou cibuli a za častého míchání smažíme 5 minut, až je cibule lehce zlatavá a měkká. Přidáme rajčata, která jsou oloupaná, zbavená zrníček a nakrájená na kousky. Poté přes cedník přilijeme tekutinu, v níž se vařily škeble a přidáme chilli papričku zbavenou zrníček a pokrájenou nadrobno. Dle chuti osolíme a opepříme.

  • 5

    Uvedeme do varu, pánev částečně zakryjeme poklicí a vaříme při mírné teplotě 20 minut. Mezitím připravíme těstoviny dle návodu na obalu.

  • 6

    Do omáčky vsypeme vyloupané škeble a ohříváme 2 minuty.

  • 7

    Omáčku popřípadě ještě dochutíme a smícháme ji s uvařenými těstovinami. Ozdobíme odloženými škeblemi ve skořápkách, posypeme petrželí a ihned podáváme.

Komentáře k receptu