Lasagne al forno
Suroviny
- 50 g Pancetta
- 500 g Hovězí maso mleté
- 400 g Rajčata loupaná (konzervovaná)
- 50 g Máslo čerstvé
- 50 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 150 g Ricotta
- 50 g Sýr Parmezán
- 600 ml Mléko polotučné
- 1 kávová lžička Oregano sušené
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 ks Cibule
- 2 ks Celer řapíkatý
- 2 ks Mrkev kořen
- 12 ks Lasagne
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 polévková lžíce Olej olivový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 630 kcal
- Sacharidy 32 g
- Tuky 206 g
- Sodík 771 mg
- Bílkoviny 44 g
- Uhlovodany 8 g
- Cholesterol 7241 mg
- Draslík 714.8 mg
- Vláknina 9097.3 mg
- Vitamín A 9097.3 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 11.6 mg
- Vitamín E 1.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 20.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
V kastrole na rozehřátém oleji smažíme oloupanou, nasekanou cibuli, nadrobno nakrájený celer, mrkev a na kostičky nakrájenou pancettu asi 5 minut dozlatova.
-
2
Přidáme mleté maso, za stálého rozdělování na kousky je osmahneme. Vmícháme rajčata, oregano, podle potřeby můžeme přilít trochu vody. Vše zvolna povaříme 40 minut.
-
3
V kastrůlku zpěníme máslo, vmícháme do něj mouku, pražíme 1 minutu. Odstavíme z plotny a do jíšky postupně vešleháme mléko. Bešamel povaříme do zhoustnutí, osolíme, opepříme, po odstavení z plotny vmícháme ricottu.
-
4
Dno zapékací mísy potřeme trochou bešamelu a poklademe lasagnemi předem namočenými ve vlažné vodě. Pokračujeme vrstvou masové směsi, kterou potřeme bešamelem a pokryjeme lasagnemi. Postup dvakrát opakujeme, vrchní vrstvu tvoří bešamel. Povrch posypeme nastrouhaným sýrem.
-
5
Pokrm pečeme v troubě vyhřáté na 190 stupňů Celsia asi 45 minut.
-
6
Upečené lasagne vyjmeme z trouby, naporcujeme a podáváme.