Celozrnné těstoviny s houbami
Suroviny
- 350 g Houby čerstvé
- 130 g Vepřový bok uzený
- 80 g Sýr Ementál (Primátor)
- 350 g Těstoviny grahamové
- 100 ml Víno bílé
- 100 ml Mléko polotučné
- 1 kávová lžička Sůl
- 2 kávová lžička Solamyl
- 0.5 kávová lžička Tymián sušený
- 2 ks Cibule
- 1 ks Petržel - nať
- 2 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 2 stroužek Česnek
- 4 l Voda pitná
- 2 polévková lžíce Olej olivový
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 683 kcal
- Sacharidy 73 g
- Tuky 26 g
- Sodík 742 mg
- Bílkoviny 31 g
- Uhlovodany 11 g
- Cholesterol 164.4 mg
- Draslík 673.7 mg
- Vláknina 25915.8 mg
- Vitamín A 25915.8 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 5 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 14.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Houby očistíme a nakrájíme na drobno, česnek oloupeme a prolisujeme. Uzený bůček nakrájíme na kostičky. Cibuli očistíme a nakrájíme na kroužky. Petrželku omyjeme, osušíme a nasekáme nadrobno.
-
2
Vodu v hrnci osolíme, přidáme lžíci oleje a těstoviny uvaříme doměkka. Scedíme, propláchneme studenou vodou a necháme dobře okapat.
-
3
Ve větší pánvi rozpálíme zbylý olej, přidáme máslo, bůček, houby a smažíme asi 5 minut. V poslední minutě přidáme česnek a cibulky. Směs osolíme, opepříme a zalijeme vínem.
-
4
Formu vymažeme tukem. Těstoviny promícháme se směsí, nasekanou petrželkou a dáme do formy.
-
5
Rozmícháme mléko, vejce, škrob, nastrouhaný sýr a směs osolíme, opepříme a přidáme tymián. Směsí přelijeme těstoviny a zapékáme v horkovzdušné troubě při 600 W a 200 °C asi 9 minut. Ihned podáváme.