Frikasé ze sójových plátků s rýží basmati

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 50 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 50 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 180 g Žampiony - sterilované
  • 180 g Chřest sterilovaný
  • 100 g Mrkev sterilovaná
  • 400 g Rýže Basmati
  • 100 g Hrášek sterilovaný
  • 100 ml Smetana ovesná
  • 50 ml Víno bílé veganské
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Citronová šťáva
  • 1 kávová lžička Nektar z agáve
  • 1 ks Cibule
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 1 špetka Kari koření
  • 200 plátek Sójové plátky
  • 1 l Vývar zeleninový
  • 3 polévková lžíce Margarín
  • 2 polévková lžíce Olej řepkový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 624 kcal
  • Sacharidy 82 g
  • Tuky 20 g
  • Sodík 1847 mg
  • Bílkoviny 35 g
  • Uhlovodany 73 g
  • Cholesterol 4.6 mg
  • Draslík 1818.9 mg
  • Vláknina 13363.2 mg
  • Vitamín A 13363.2 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 26.2 mg
  • Vitamín E 3.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 2.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Do zeleninového vývaru vsypeme sójové plátky, přivedeme k varu, odstavíme z plotny a necháme 10 minut pod pokličkou nabobtnat. Potom plátky sítem vyjmeme a vymačkáme z nich přebytečnou tekutinu. Vývar uchováme.

  • 2

    Rýži přivedeme k varu (ve dvojnásobném množství osolené vody) a zvolna vaříme asi 14 minut.

  • 3

    V pánvi na rozehřátém oleji necháme zesklovatět cibuli nakrájenou na kostičky. Přidáme sójové plátky, osolíme, opepříme a krátce osmahneme.

  • 4

    V hrnci rozehřejeme margarín, přisypeme mouku a umícháme světlou jíšku. Ochutíme kari kořením a za stálého míchání přiléváme asi 500ml vývaru. Za občasného míchání omáčku povaříme 5 minut.

  • 5

    Do omáčky přidáme sójové plátky s cibulí, nakrájený chřest, sterilovaný hrášek s mrkví a přepůlené žampiony. Zvolna povaříme ještě 5 minut.

  • 6

    Nakonec pokrm dochutíme vínem, citronovou šťávou, nektarem z agáve, solí a pepřem. Pro zjemnění přilijeme ovesnou smetanu.

  • 7

    Podáváme s uvařenou rýží basmati.

Komentáře k receptu