Frikasé ze sójových plátků s rýží basmati
Suroviny
- 50 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 180 g Žampiony - sterilované
- 180 g Chřest sterilovaný
- 100 g Mrkev sterilovaná
- 400 g Rýže Basmati
- 100 g Hrášek sterilovaný
- 100 ml Smetana ovesná
- 50 ml Víno bílé veganské
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Citronová šťáva
- 1 kávová lžička Nektar z agáve
- 1 ks Cibule
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Kari koření
- 200 plátek Sójové plátky
- 1 l Vývar zeleninový
- 3 polévková lžíce Margarín
- 2 polévková lžíce Olej řepkový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 624 kcal
- Sacharidy 82 g
- Tuky 20 g
- Sodík 1847 mg
- Bílkoviny 35 g
- Uhlovodany 73 g
- Cholesterol 4.6 mg
- Draslík 1818.9 mg
- Vláknina 13363.2 mg
- Vitamín A 13363.2 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 26.2 mg
- Vitamín E 3.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do zeleninového vývaru vsypeme sójové plátky, přivedeme k varu, odstavíme z plotny a necháme 10 minut pod pokličkou nabobtnat. Potom plátky sítem vyjmeme a vymačkáme z nich přebytečnou tekutinu. Vývar uchováme.
-
2
Rýži přivedeme k varu (ve dvojnásobném množství osolené vody) a zvolna vaříme asi 14 minut.
-
3
V pánvi na rozehřátém oleji necháme zesklovatět cibuli nakrájenou na kostičky. Přidáme sójové plátky, osolíme, opepříme a krátce osmahneme.
-
4
V hrnci rozehřejeme margarín, přisypeme mouku a umícháme světlou jíšku. Ochutíme kari kořením a za stálého míchání přiléváme asi 500ml vývaru. Za občasného míchání omáčku povaříme 5 minut.
-
5
Do omáčky přidáme sójové plátky s cibulí, nakrájený chřest, sterilovaný hrášek s mrkví a přepůlené žampiony. Zvolna povaříme ještě 5 minut.
-
6
Nakonec pokrm dochutíme vínem, citronovou šťávou, nektarem z agáve, solí a pepřem. Pro zjemnění přilijeme ovesnou smetanu.
-
7
Podáváme s uvařenou rýží basmati.