Rizoto s hovězím masem
Suroviny
- 100 g Hlíva ústřičná
- 50 g Sýr Parmezán
- 30 g Sýr Parmezán
- 400 g Rajčata loupaná (konzervovaná)
- 150 g Hovězí kýta
- 100 g Rýže Arborio
- 100 ml Víno červené
- 0.25 kávová lžička Sůl
- 1 ks Cibule
- 3 špetka Pepř černý mletý
- 1 l Hovězí vývar základní
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 3 polévková lžíce Olej olivový
- 1 polévková lžíce Olej olivový
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 2 polévková lžíce Citronová šťáva
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 918 kcal
- Sacharidy 61 g
- Tuky 49 g
- Sodík 2391 mg
- Bílkoviny 48 g
- Uhlovodany 59 g
- Cholesterol 94.7 mg
- Draslík 1144.6 mg
- Vláknina 7158.5 mg
- Vitamín A 7158.5 mg
- Vitamín B6 0.9 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 31 mg
- Vitamín E 1.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 28.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Oloupanou cibuli nakrájíme najemno a v hlubším kastrolu na oleji zpěníme. Přidáme oprané a očištěné maso nakrájené na drobné kostičky a restujeme. Maso osolíme, opepříme a za častého míchání restujeme asi 5 minut. Poté zalijeme vínem a necháme odpařit alkohol. Do směsi přimícháme opranou a okapanou rýži a pečlivě promícháme. Přidáme sterilovaná loupaná, krájená rajčata a pár sběraček vývaru. Dobře promícháme a necháme na mírném plameni vařit. Zhruba po 10 minutách přidáme hlívu, kterou jsme očistili a nakrájeli na malé kousky. V průběhu vaření přiléváme vývar po sběračkách. Chceme, aby vzniklo krémové rizoto. Když je rýže měkká, přimícháme máslo, citronovou šťávu, hrubě sekaný parmazán a jemně posekanou petrželovou nať. Rizoto už nevaříme, jen dobře promícháme.
-
2
Rizoto podáváme zakapané olivovým olejem a posypané strouhaným parmazánem.