Dětské rizoto
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 228 kcal
- Sacharidy 28 g
- Tuky 11 g
- Sodík 108 mg
- Bílkoviny 6 g
- Uhlovodany 28 g
- Cholesterol 22.1 mg
- Draslík 266.8 mg
- Vláknina 5030 mg
- Vitamín A 5030 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 8.8 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Očištěnou cibuli pokrájíme nadrobno. Karotku oloupeme, omyjeme a nastrouháme na velkém struhadle. Tvrdý sýr nastrouháme na jemném struhadlelkém struhadle. Rýži si dobře promyjeme, pak ji necháme v sítu okapat. Omytá rajčata ponoříme na 30 sekund do horké vody, pak je zchladíme, oloupeme, rozkrojíme a zbavíme semínek. Dužinu rozkrájíme na malé kostičky.
-
2
V rendlíku rozpustíme máslo, na něm zpěníme cibuli, přidáme okapanou rýží a mícháme ji asi 1 minutu, přidáme karotku, vše znovu promícháme a zalijeme horkou vodou. Přivedeme ji k varu, snížíme teplotu a pod pokličkou rýži s mrkví dusíme pomalu 15-20 minut doměkka. Rýže by měla být uvařená téměř na kaši. Pokud by v rýži zbyla voda, rýži scedíme.
-
3
Před dovařením rýže v pánvičce rozehřejeme máslo, přidáme k němu rajčata, která krátce, asi 2-3 minuty restujeme, přisypeme sýr, promícháme a jakmile se začne tavit, směs přimícháme k hotové rýži.
-
4
Porci rizota dáme na do dětské misky a podáváme ho teplé. Ostatní porce necháme vychladit a pak je zamrazíme.