Rizoto s čerstvým špenátem a gorgonzolou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 37 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 450 g Rýže Arborio
  • 22 g Špenát listový čerstvý
  • 220 g Sýr Gorgonzola
  • 125 ml Víno bílé
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 1 ks Cibule
  • 2 stroužek Česnek
  • 1 l Vývar drůbeží
  • 2 polévková lžíce Olej olivový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 654 kcal
  • Sacharidy 64 g
  • Tuky 7 g
  • Sodík 1213 mg
  • Bílkoviny 16 g
  • Uhlovodany 64 g
  • Cholesterol 36.7 mg
  • Draslík 77.3 mg
  • Vláknina 2342.2 mg
  • Vitamín A 2342.2 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 2.8 mg
  • Vitamín E 0.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 0.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Špenátové listy opereme, necháme okapat a rozkrájíme na větší kusy, cibuli a česnek nasekáme nadrobno, gorgonzolu nakrájíme na menší kousky.

  • 2

    V malém hrnci přivedeme k varu drůbeží vývar, stáhneme plamen a necháme pozvolna vařit.

  • 3

    Do velké, vysoké pánve se silným dnem rozehřejeme olej, přidáme cibuli a česnek a restujeme asi 5 minut, dokud cibule nezesklovatí. Přidáme rýži a důkladně promícháme, aby se každé zrnko rýže obalilo tukem. Zalijeme vínem a necháme vsáknout. Stáhneme plamen a stále mícháme. Po sběračkách přiléváme vývar, každou dávku vývaru necháme zcela vsáknout a přilijeme další. Takto postupujeme, dokud nespotřebujeme všechen vývar. Rýže má být uvařená, ale pevná.

  • 4

    Přidáme špenát a sýr, osolíme, opepříme, nepřestáváme míchat. Zahříváme tak dlouho, dokud se sýr nerozpustí a špenát nezměkne. Ihned podáváme.

Komentáře k receptu