Rizoto s houbami a černými olivami
Suroviny
- 255 g Rýže loupaná
- 40 g Sýr Parmezán
- 30 g Houby sušené
- 225 g Houby čerstvé
- 200 ml Voda pitná
- 425 ml Vývar zeleninový
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 ks Cibule
- 3 polévková lžíce Olej olivový
- 2 polévková lžíce Olivy černé
- 2 polévková lžíce Olivová pasta černá
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 476 kcal
- Sacharidy 72 g
- Tuky 12 g
- Sodík 912 mg
- Bílkoviny 17 g
- Uhlovodany 72 g
- Cholesterol 8.7 mg
- Draslík 725.1 mg
- Vláknina 11198.8 mg
- Vitamín A 11198.8 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 8.2 mg
- Vitamín E 0.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 9.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Nejprve namočíme sušené houby. Přelijeme je vařící vodou a necháme přibližně 20 minut bobtnat.
-
2
Oloupeme a na kostičky nasekáme cibuli, čerstvé houby očistíme a nakrájíme na plátky. Vypeckované černé olivy nakrájíme nahrubo.
-
3
Ve vyšším rendlíku se silným dnem rozehřejeme olej, dáme cibuli a čerstvé houby. Restujeme 4-5 minut, přisypeme rýži, pečlivě promícháme a restujeme další 1-2 minuty.
-
4
Přidáme sušené houby i s vodou, ve které se máčely a vsypeme nakrájené olivy. Zalijeme necelou polovinou zeleninového vývaru a za občasného zamíchání vaříme na mírném ohni pod pokličkou asi 10 minut, dokud se voda nevyvaří.
-
5
Přilijeme polovinu zbylého vývaru, zamícháme a vaříme dalších 5 minut, až do vyvaření veškeré tekutiny. Přidáme zbytek vývaru, olivovou pastu, osolíme a opepříme. Za stálého míchání vaříme dalších 5 minut. Odstavíme z ohně, přikryjeme pokličkou a necháme asi 5 minut odpočinout.
-
6
Na talíři posypeme tenkými plátky parmazánu.