Čokoládové rizoto s vanilkou a portským vínem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 45 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 250 g Rýže carnaroli
  • 200 g Čokoláda hořká
  • 400 ml Víno portské
  • 800 ml Mléko čerstvé polotučné
  • 1 ks Vanilkový lusk
  • 1 špetka Sůl
  • 12 plátek Kandovaná pomerančová kůra
  • 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 6 polévková lžíce Cukr krupice
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 848 kcal
  • Sacharidy 72 g
  • Tuky 22 g
  • Sodík 65 mg
  • Bílkoviny 10 g
  • Uhlovodany 37 g
  • Cholesterol 6 mg
  • Draslík 97.5 mg
  • Vláknina 126 mg
  • Vitamín A 126 mg
  • Vitamín B6 0 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 0 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 5.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Podélně rozpůlíme vanilkový lusk. Zahřejeme v hrnci máslo, přidáme rýži, vanilkový lusk a špetku soli. Vše zalijeme horkým portským vínem. Při mírné teplotě za občasného zamíchání vaříme tak dlouho, dokud se všechna tekutina nevsákne.

  • 2

    Přidáme cukr a mléko a zaobčasného zamíhání vaříme tak dlouho, dokud rýže nezměkne.

  • 3

    Ze směsi vyjmeme vanilkový lusk, jemně nasekáme čokoládu a smícháme s polovinou rizota.

  • 4

    Do sklenic střídavě vrstvíme tmavé a světlé rizoto a na noc uložíme do lednice, aby se správně uleželo.

  • 5

    Podáváme zdobené proužky pomerančové kůry.

Komentáře k receptu