Rizoto po provensálsku
Suroviny
- 150 g Sýr Parmezán
- 200 g Rajčata Cherry
- 300 g Rýže carnaroli
- 200 ml Víno bílé
- 800 ml Vývar zeleninový
- 1 ks Cibule
- 1 ks Cuketa
- 2 ks Paprika žlutá
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 2 stroužek Česnek
- 5 polévková lžíce Olej olivový
- 1 polévková lžíce Estragon
- 1 polévková lžíce Tymián čerstvý
- 2 polévková lžíce Petržel kudrnka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 681 kcal
- Sacharidy 26 g
- Tuky 24 g
- Sodík 1548 mg
- Bílkoviny 20 g
- Uhlovodany 26 g
- Cholesterol 29.1 mg
- Draslík 691.4 mg
- Vláknina 6979.3 mg
- Vitamín A 6979.3 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 97.8 mg
- Vitamín E 1.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Cibuli a česnek nakrájíme na kostičky. Zahřejeme v hrnci 4 polévkové lžíce olivového oleje a necháme na něm cibuli s česnekem zesklovatět.
-
2
Přidáme rýži a dusíme tak dlouho, dokud její zrnka nezesklovatí. Přilijeme víno a dusíme tak dlouho, dokud se všechno víno nevsákne do rýže.
-
3
Za stálého míchání přiléváme horký vývar a vaříme asi 25 minut. Rýže musí být pevná, ale měkká.
-
4
Nakrájíme na tenké plátky cuketu, rozpůlíme cherry rajčata, nahrubo nakrájíme papriky.
-
5
V pánvi zahřejeme zbytek olivového oleje a podusíme na něm nejprve papriku, poté cuketu, pak promícháme a přidáme rajčata. Vše udržujeme teplé.
-
6
Smícháme rýži se zeleninou, parmezánem a podle chuti opepříme a dochutíme nasekanými bylinkami.